Tejszínes-joghurtos szőlőtorta-Isteni!
Szebbnél-szebb szőlőfürtök kínálgatják magukat a piacon. Mi másból is készülhetne hát a sütemény?
Hozzávalók
– a piskóta tortalaphoz: 6 db tojás, 6-6 púpozott evőkanál cukor és liszt
– a töltelékhez: 2 dl joghurt, 3 dl tejszín, 30-40 dkg szőlő, 3 dkg zselatin, 1,5 dl víz, 5 dkg cukor, 0,5-1 dl muskotályos bor
Elkészítés:
1.) Piskóta tortalap:
A 6 tojást gondosan szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukkorral habosra keverjük, majd fokozatosan forgatjuk bele a tojásfehérje habot, és a lisztet. Keverni nem szabad, mert a hab összeesik! Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük a masszát, majd előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük. Kb. 25 percig sütjük, majd elzárjuk a sütőt. Sütés közben nem szabad kinyitni, s miután elzártuk a sütőt 5 perc múlva nyissunk rajta egy kis rést, hogy fokozatosan hűljön le a sütő és a tészta, s csak azután vegyük ki. A tortalapot borítsük egy deszkára, s hagyjuk tovább hűlni.
2.) A töltelék elkészítése
Verjük fel a tejszínt a cukorral, majd az egyharmadát tegyük félre a díszítéshez. A joghurtot és a tejszínt összekeverjük a muskotályos borral. Ekkor felolvasztjuk a zselatint a vízzel, majd belekeverjük a joghurtos tejszínbe. Arra vigyázzunk, hogy a zselatin ne legyen meleg, mert összekapja a tölteléket. A krémből is tegyünk félre, hogy a torta oldalát és tetejét bekenhessük majd vele. Miután a szőlőszemekből is félretettünk 12-15 szemet a diszítéshez, a többit keverjük a joghurtos krémbe. A kihűlt piskótakarikát kettévágjuk, és betöltjük a tejszínes szőlős joghurttal.. A torta oldalát, tetejét bekenjük a félretett krémmel, majd, a maradék tejszínnel és szőlővel dekoráljuk. A fogyasztásig tegyük hűtőbe.
Hozzászólás zárolva.