Tejszínes-tojásos brokkolileves
Kitűnő C-vitamin, folsav- és karotinforrás, rákmegelőzés szempontjából fontos zöldségféle a brokkoli. A karfiol rokona, ezért az elkészítésének módja is hasonló. Íme egy ízletes étel!
Hozzávalók:
60 dkg brokkoli,
2 közepes sárgarépa,
1 kis fej vöröshagyma,
2 leveskocka,
1 babérlevél,
só, szemes bors,
4 tojás,
1 ek. étkezési keményítő,
2 dl főzőtejszín,
szerecsendió,
2 ek. citromlé,
1 ek. vágott petrezselyem.
Elkészítése:
A brokkolit megtisztítjuk, rózsáira bontjuk, megmossuk. A sárgarépát és a hagymát meghámozzuk, a sárgarépát felkarikázzuk. 1 liter vizet felforralunk a leveskockákkal, beletesszük a brokkolit, a sárgarépát, a hagymát egészben, a babérlevelet és 10-15 szem teatojásba zárt borsszemet. Fedő alatt, mérsékelt tűzön majdnem puhára főzzük (15 perc). A tojásokat megmossuk, és sós vízben az újraforrástól számított 5 percig főzzük, majd hideg vízben langyosra hűtjük, és óvatosan meghámozzuk. Az étkezési keményítőt simára keverjük a tejszínnel és 1 merőkanál levessel, a forrásban lévő leveshez adjuk, fedő nélkül éppen csak sűrűsödésig főzzük. Kiemeljük belőle a babérlevelet, a hagymát és a teatojást, szerecsendióval és citromlével ízesítjük, ha kell, utánasózzuk. Mélytányérokba szedjük, a félbevágott tojásokkal gazdagítjuk, és a petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Hozzászólás zárolva.