Többféle menü, receptek szilveszterre
A Konyha és Fürdő Magazin többféle menüt is ajánl az év utolsó napjára. Válogassanak kedvükre, mindenki meglelheti a kedvencét, és vendégeiket is garantáltan elkápráztathatják.
Karamell-flan
erdeigyümölcs-öntettel
Hozzávalók: 1 liter tej, 5 tojás plusz 5 tojássárgája, 4 csomag vaníliás cukor, 40-50 deka cukor, zselatin, fél kiló erdei gyümölcs.
Elkészítése: a tejet, a tojásokat és a tojássárgájákat összekeverjük a vaníliás cukorral és 20 deka cukorral. Cukrot karamellizálunk, majd vékonyan csurgatva őzgerincformába töltjük, és erre rászedjük a tejes keveréket. A megtöltött formát vízágyon sütőbe tesszük, és a legkisebb hőfokon (80-90 fokon) készre sütjük. A maradék cukorral erdeigyümölcs-lekvárt készítünk, vörösborral ízesítjük, mártássűrűségűre főzzük. Tálaláshoz kiborítjuk a flant az őzgerincformából, szeleteljük, a mártásra helyezzük, gyümölcsökkel, tejszínhabbal díszítjük.
Ezt az ételsort a Club66 étterem séfje állította össze (2006).
Év végi mediterrán menüsor
■ Leves: olasz kagylóleves
■ Hideg előétel: kacsamellsaláta zöldségekkel, fűszerekkel
■ Főétel: tengeri hal sonkaköntösben, kagylótésztával, mangós ruccolával
■ Desszert: gyümölcsös palacsinta fahéjas vaníliaöntettel
Olasz kagylóleves
Hozzávalók: fél kiló feketekagyló, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 póréhagyma, 1 szárzeller, fél deci olívaolaj, 1 friss vagy szárított chilipaprika, 1 babérlevél, 1-1 ágacska rozmaring és kakukkfű, 1 kis doboz hámozott paradicsom, 1 deci fehérbor, só, frissen őrölt bors.
Elkészítése: a kagylókat megtisztítjuk, 15-20 percig hideg vízben állni hagyjuk; ha friss kagylót használunk, amelyik kinyílik, eldobjuk (a fagyasztott mind kinyílik). A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, vékonyra felszeleteljük. A pórét, zellert és a hámozott paradicsomot előkészítjük, feldaraboljuk. Fazékban a hagymákat olívaolajon megfonnyasztjuk, rátesszük a hámozott paradicsomot, babért, kakukkfüvet, rozmaringot, póréhagymát, szárzellert, és körülbelül 10 percig még pirítjuk. Hozzáadjuk a fehérbort, sóval, borssal ízesítjük. Beletesszük a kagylókat, maximum 2 deci vízzel felengedjük, és az edényt félig letakarva körülbelül 10 percig forraljuk. Olasz szendvicskenyeret kínálunk hozzá.
Kacsamellsaláta
zöldségekkel, fűszerekkel
Hozzávalók: 1 darab kacsamellfilé, fodros saláta (ha lehet, kétszínű), 3-4 szem paradicsom, kisebb kígyóuborka, 2 darab paprika, kis fej lilahagyma, friss vagy szárított kakukkfű, cukor, só, bors, vörös borecet, olívaolaj, dijoni mustár.
Hozzászólás zárolva.