Egy ízletes húsvéti ital
Tojáslikőr házilag
Nem is gondolnád, milyen egyszerű otthon elkészíteni ezt az igazán krémes finomságot. Akár a húsvéti ünnepek egyik kísérője is lehet.
A tojáslikőr egy alkoholos ital, amely néhány egyszerű alapanyagból, köztük természetesen alkoholból tojássárgájából és cukorból készül, illetve még 1-2 hozzávalóból. Hogy mikből? Mutatjuk!
Hozzávalók körülbelül 1 liter házi tojáslikőrhöz:
- 8 tojássárgája
- 250 ml fehér rum
- 200 ml tej
- 200 ml tejszín
- 200 gramm porcukor
- 2-3 vaníliarúd
Elkészítés:
Először is keress egy magasabb edényt, majd tegyél bele 100 gramm porcukrot, 200 ml tejet, 200 ml tejszínt és egy vaníliarúd kikapart magjait. Egy habverő segítségével kezd el keverni és közepes lángon melegíteni a hozzávalókat. Amint a tej-tejszín keverék párologni kezd, vedd le az edényt a tűzről, és tedd félre további felhasználásig.
Ezután a másik 100 g porcukrot és a tojássárgáját tedd egy hőálló keverőtálba, és szintén habverő segítségével keverd addig, amíg a porcukor teljesen el nem oldódik és össze nem áll egy homogén masszává a tojásokkal. Ezután öntsd a forró vaníliás tejet egy finom szita segítségével a tojássárgás-porcukros keverékbe. Közben folyamatosan keverd, hogy ne csomósodjon össze! Ezt követően az egészet helyezd vízgőz fölé. Arról mindenképpen győződj meg, hogy a tál alja nem érinti az edényben lévő vizet. A tojássárgás italunk ezután folyamatos kevergetés mellett nagyjából kb. 5-10 perc alatt krémes állagúvá válik és kissé besűrűsödik. Ha besűrűsödött, vedd ki a tálat a vízfürdőből. Legvégül add hozzá a 250 ml fehér rumot és keverd össze.
Töltsd csatos üvegbe, amihez akár egész vaníliát is tehetsz még. Néhány nap alatt fogyaszd el, addig is hűtőben tárold!
Hozzászólás zárolva.