Facebook hozzászólás
809

Tökös krémes

Egy igazi őszi sütemény sütőtökös tésztával és sütőtökös krémmel, naranccsal ízesítve. Vegán, gluténmentesen is elkészíthető, mutatós, könnyű, sülés közben szépen megnő, laza szerkezetű.

Tökös krémes, Kép: bulkshop.hu
Kép: bulkshop.hu

Hozzávalók a süteményalaphoz egy közepes méretű tepsihez (22 cm X 28 cm)

1 bögre csicseriborsó liszt
3 evőkanál kukoricakeményítő
2 evőkanál mandulaliszt
4 evőkanál eritritol vagy más fehér cukor / cukorpótló
1 bögre sült tökpüré
1 kávéskanál sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1.5 evőkanál almaecet vagy több narancslé
1/4 bögrényi étolaj vagy olvasztott kókuszzsír
fél narancs leve (szükség szerint)
1 csipet himalája só
1 kávéskanálnyi vaníliaaroma
reszelt narancshéj
Fűszerek: mi a vanílián kívül nem használtunk mást, de a tészta elbírja a fahéjkardamom, esetleg szegfűszeg fűszerezést is

A krém hozzávalói

1 bögre sült tökpüré
3-4 evőkanál őrölt eritritol vagy más fehér cukor / cukorpótló
1 púpozott evőkanál kukoricakeményítő
1 púpozott kávéskanál agar agar
1 doboz (4 dl) kókuszkrém
vaníliakivonat
1/2 lime leve vagy 1 citrom leve
1 narancs leve
csipet himalája só

Elkészítés

A süteménylap elkészítése:

Keverjük össze a liszteket, a sütőport, a cukrot, sót és a sütőszereket. Adjuk hozzá a tökpürét, narancshéjat, az olajat, almaecetet és a citromlevet, keverjük el alaposan. Adagoljuk hozzá apránként a narancs kifacsart levét. Puha, nem formázható, de nem is folyós tésztát kell kapnunk, leginkább egy sűrű nokedlitészta állagú legyen a massza.
Simítsuk bele egy papírral bélelt tepsibe és 25 – 30 perc alatt süssük meg 180 fokon. A tészta sütési ideje függ a tepsi nagyságától.
A süteményt a papír segítségével vegyük ki a tepsiből és rácson hagyjuk hűlni.

A krém elkészítése:

1 konzervdoboz (4 dl) nagyon jól lehűtött kókuszkrém megvastagodott tetejének egy részét (körülbelül 1.5 dl) zsíros részt szedjünk le kanállal, tegyük  a hűtőbe, ebből lesz majd a sütemény díszítése.
A  visszamaradt kókuszkrémbe keverjük bele az agar agart, és egy edényben főzzük fel, forraljuk két percig.
Közben 1 púpozott evőkanál kukoricakeményítőt egy kevés vízben / narancslében oldjunk fel és öntsük a fővő agar agarhoz. Picit kavargassuk, amíg besűrűsödik.
Vegyük le a tűzről és kezdjük el ízesíteni. Tegyük bele és alaposan dolgozzuk el a tökpürét, keverjük bele a választott cukrot, narancslevet, vaníliát, okvetlen egy csipet sót. Kóstolgassuk, édesítgessük, ízesítgessük, igazítsuk az ízlésünkhöz.
A krémet tegyük be a hűtőbe 2 órányi időre, hogy megdermedjen.

Összeállítás:

A süteménylapra kenjük fel a megdermedt krémet. Tegyük a sütőbe ismét 1-2 órára az összeállított süteményt. Tálalás előtt verjük fel a maradék kókuszkrémet habbá, ha elveinkkel nem ellenkezik tegyünk bele egy habfixálót. Díszítsük vele a süteményt.

Sütőtökös kuglóf, Kép: bulkshop.hu
Kép: bulkshop.hu

 

 

Ha ezt a másik sütőtökös csodát is megsütnéd, a receptjéért kattints a képre!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!