Facebook hozzászólás
372

Töltött és rántott zsenge tök, cukkini és patisson

Megjelent a piacokon a friss, zsenge tök. Főzeléket még nem érdemes készíteni belőle, mert víztartalma magas, és csak ehetetlen pép lesz, ha legyaluljuk, és vízben főzzük. Íme azonban három tipp, mit készítsünk belőle:

1.) Töltött tök:  Zsenge cukkiniből és patissonból is készíthetjük!

Hozzávalók (4 személyre):

1 db. 60-70 dkg-os tök és egy 30-40 dkg-os kisebb tök

50 dkg darált hús

1 poharas tejföl

2 evőkanál liszt

1 tojás

1 zsemle

só, bors piros paprika, kapor

Elkészítés:

A tököket meghámozzuk, félbe vágjuk, közepét a magokkal eltávolítjuk. Elkészítjük a tölteléket: a darált húst az egész tojással, a vízbe áztatott, majd jól kinyomkodott zsemlével, sóval, borssal, piros paprikával összedolgozzuk.

A nagyobbik tök kétfelét megtöltjük. A kisebbiket feldaraboljuk, kb. 1.5-2 cm-es kockákra.

Egy lábasba kevés (1-2 deciliter) vizet teszünk, beletesszük a megtöltött tököket, s mellé szórjuk a kockákat. Megsózzuk és megszórjuk a kaporral, ízlés szerinti mennyiségben. Fedő alatt lassú tűzön megpároljuk, amíg a megtöltött tök puha nem lesz. Kivesszük a megtöltött tököket, a tejfölt csomómentesen összekeverjük a liszttel, majd behabarjuk a "főzeléket", ízlés szerint utánsózzuk, kaprozzuk és felforraljuk, hogy besűrűsödjön. Visszatesszük a töltött tököket és összeforraljuk., s már tálalhatjuk is.

2.)Rántott tök  Zsenge cukkiniből és patissonból is készíthetjük!

Hozzávalók (4 személyre)

2 db. 50-60 dkg-os zsenge tök

Liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz

Elkészítés:

A tökköket megtisztítjuk, félbe vágjuk, magvas belsejüket kivesszük, majd kb. 1,5 cm-es szeletekre vágjuk. Betesszük egy tálba és megsózzuk, kb. egy csapot evőkanál sóval, úgy, hogy alaposan megforgatjuk a szeleteket, hogy mindenütt érje őket a só. Kb. 30-40 percet állni hagyjuk, hogy levet eresszen, s ettől egy kicsit fel is puhul. A levét elöntjük, és a szeleteket bepanírozzuk, mint a rántott húst. Petrezselymes újkrumplival a legfinomabb. Készíthetünk hozzá tartár mártást, vagy uborkasalátát.

 

3.) Köretként is készíthetünk grillezett tököt. Megtisztítás után azonban nem kell megsózni. Vastagabb, 2,5-3 cm-es szeletekre vágjuk és frissen, azaz sütés előtt 5-10 perccel marináljuk zöldségekhez való grillfűszerrel, majd grill rostélyon süssük meg. Sütés után sózzuk.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!