Újburgonya baconnel és Újburgonyás Nizzai cukkini
Már megjelent a piacokon az újburgonya. Ráadásul sok helyen lehet kapni tisztítva is, így nem kell bíbelődni vele. Íme két recept, melynek fontos alapanyaga az újburgonya.
Nizzai cukkini
Hozzávalók (4személyre):
1 kg. újburgonya
4 közepes méretű fej hagyma
0,5 kg cukkini
0,5 kg paradicsom
15-20 dkg reszelt sajt
Só és bors az ízesítéshez
Elkészítés:
A tisztított újburgonyát alaposan átmossuk, és cikkekre, vagy legalább fél centi vastag karikákra vágjuk. A zsenge cukkinit alaposan megmossuk, nem muszáj meghámozni, elég a két végét levágni, majd kb 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A paradicsomot megmossuk, felkarikázzuk.
Egy tűzálló tálba egyenletesen beleszórjuk a burgonya felét, majd rá a cukkini és a paradicsom karikákat. Beborítjuk a burgonya másik felével. Megsózzuk, megborsozzuk, majd fóliával letakarjuk a tálat, és félórára betesszük a sütőbe (200 fok). Utána levesszük a fóliát, megszórjuk a reszelt sajttal, és még 10-15 percre visszatesszük, lefedés nélkül a sütőbe, addig amíg a sajt ráolvad, és kicsit megpirul a teteje. Kivesszük és máris tálalhatjuk. Előételnek, főételnek, de akár köretnek is finom.
Tipp: már kapható új főzőhagyma is, azt is használhatjuk, de mennyiségben kb. annyi legyen, mint a hozzávalóknál írt vörös hagyma.
Újburgonya baconnel
Hozzávalók (4 személyre)
1 kg. újburgonya
20-25 dkg. szeletelt bacon
10-15 dkg. reszelt sajt
kevés só
Elkészítés:
Az újburgonyát szétterítjük egy megfelelő méretű tepsibe. Tetejét teljesen beborítjuk a bacon szalonnával, és forró sütőbe dugjuk. A burgonyát csak kicsit kell megsózni, mert a bacon sós, és a sütés közben kisülő zsiradéka a sót is kioldja. Mikor a szalonna megpirult (kb. 20-25 perc), kivesszük a tepsit, rászórjuk a reszelt sajtot, s visszatesszük a sütőbe, amíg a sajt ráolvad. Máris tálalhatjuk, bármilyen salátával (fejes saláta, uborkasaláta, akár valamilyen öntettel), vagy savanyúsággal, ízlés szerint.
Hozzászólás zárolva.