Változatos saláták, nem „nyúltápok”!
Saláta készülhet szinte mindenből, és túloz az, aki azzal utasítja el ezt a változatos és finom fogást, hogy „nyúltápnak” bélyegzi. Következzen számos zöldséges és más saláta receptje.
Sonkás tavaszi vitaminsaláta
Hozzávalók: 10-12 darab apró vöröshagyma, 2 darab kisebb piros kaliforniai paprika, 50 deka zöld spárga, 25 deka vékonyra szeletelt sonka, 5 szál új sárgarépa, 20 deka fejtett zöldborsó,1 új karalábé, 1 csomag metélőhagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, kakukkfű ízlés szerint, 5 deka reszelt parmezán, néhány szem olajbogyó, 1 evőkanál olívaolaj, fél deci balzsamecet.
Elkészítése: a hagymaszemeket, a spárgát, a répát, a karalábét, a borsót sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, a hagymát, a répát és a karalábét hosszú csíkokra vágjuk, a spárgát daraboljuk. A paprikákat körbesütjük, héjukat lehúzva vékony csíkokra szeleteljük. Az ecettel, olívaolajjal, kevés vízzel salátalét készítünk, melyet a fűszerekkel ízesítünk. A zöldségeket egy tálra rakjuk, megöntözzük a salátalével, és ráhelyezzük a sonkaszeleteket. Megszórjuk a parmezánnal, és az olajbogyókkal körbedíszítjük.
Tojásos spárgasaláta
Hozzávalók: 50 deka előfőzött, darabokra vágott zsenge zöld spárga, 2 kisebb főtt tojás, fél citrom leve, fél deci víz, 2 evőkanál borecet, 1 evőkanál olívaolaj, 1 cikória, csipetnyi mustár, cukor, só, bors ízlés szerint.
Elkészítése: a főtt tojásokat apró kockákra vágjuk, majd az ecetből, mustárból, olajból sóval, borssal és vízzel készült öntethez adjuk. A spárgát és a csíkokra vágott cikóriát egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a tojásos öntetet.
Kapros-rokfortos tavaszi saláta
Hozzávalók: 10 deka rokfort sajt, 1 csomag metélőhagyma, 1 kisebb fej saláta, 2 paradicsom, 2 cikóriasaláta, 1 deci víz, ecet, só, cukor, őrölt bors ízlés szerint, fél csomag friss kapor, 2 evőkanál salátaolaj.
Elkészítése: a salátákat és a zöldségeket felszeleteljük, összeforgatjuk a sajttal, a kaprot apróra vágjuk. Elkészítjük a salátaöntetet, majd ráöntjük a salátára. Kaporral ízesítjük.
Cikóriával társított spárgasaláta
Hozzávalók: 2 főtt tojás, 2 evőkanál fehérborecet, csipetnyi dijoni mustár, 2 szál metélőhagyma, 1 fej cikóriasaláta, 50 deka előfőzött, darabokra vágott zsenge zöld spárga, ízlés szerint só, őrölt bors, 1 teáskanál olívaolaj.
Hozzászólás zárolva.