Facebook hozzászólás
319

Vigyázz! A gyümölcsteák nem „találkoztak” teacserjével sem

Ha a hazai cukorfogyasztási adatokat nézzük, mi magunk is megdöbbenünk: a legutolsó felmérések szerint ez fejenként évente majdnem harminchárom kiló volt. A cukorfogyasztásunknak csak egy része a közvetlen, finomított kristálycukor – ami kávéval, teával, egyebekkel jut be a szervezetbe -, a többit édesített ivólevek, édességek, lekvárok, befőttek és egyéb élelmiszerek „kísérőjeként” fogyasztjuk el.  

A finomított cukor hátrányairól már részletesen írtunk (Konyha & Fürdő 2008/3), így a magas kalóriaértéke mellett most csak egy másik káros hatását emeljük ki. Mivel megemésztéséhez többféle nyomelemre, vitaminra van szükség – amelyekből viszont szemernyit sem tartalmaz -, ezeket mind a szervezettől vonja el. Ennek nyomán pedig B-vitamin és kalciumhiány keletkezhet.

Mivel tehetjük hát egészségesebbé az édességeket?

A szakemberek szerint először is válasszunk vegyi terheléstől mentes bioalapanyagokat. Cukor helyett a sütemények, torták édesítésére a természetes ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag mézet és édes gyümölcsöket – akár aszalt formában is -, gabonaszirupokat, valamint csokoládét használjunk. Természetesen ez utóbbi esetben is a jobb minőségűt, vagyis a magasabb kakaótartalmút válasszuk: ebben ugyanis több a szervezetre nézve jótékony hatású anyagok – például polifenolok és egyéb antioxidánsok – aránya, mint az alacsonyabb kakaótartalmúakban. S ne használjunk tej- és fehér csokoládét! 

A süteménykészítésnél más módszerek is alkalmazhatók, hogy egészségesebbek legyenek a desszertjeink: a vajat helyettesítsük hidegen sajtolt növényi olajjal, a fehér lisztet pedig keverjük teljes kiőrlésű liszttel, vagy dúsítsuk más növényi – például szója-, hajdina-, zab-, rizs-, rozs-, árpa-, tönkölybúza- – lisztekkel. Igaz, ez némi kísérletezést is igényel, mert ezeknek más a súlyuk és a sűrűségük, így a belőlük készített süteménytészta másképpen viselkedik.

A tojás egyes esetekben elhagyható – vagy kevesebb is használható belőle-, de vannak olyan receptek is, amelyeknél helyettesíthetjük például egy kevés pépesített banánnal vagy almaszósszal, kukorica- vagy burgonyakeményítővel.

Jó, ha a felhasznált sütőpor is bio, mert ez foszfátmentes, és az ökológiai gazdálkodásokban előállított gyümölcslekvárok is jóval egészségegesebbek a hagyományosnál, hiszen nádcukorral, agávéval, gabonasziruppal, almasűrítménnyel édesítettek, és gyümölcspektinnel sűrítettek. 


A forró italokat, így a teát is

érdemes cukor helyett mézzel ízesíteni, különösen, hogy ilyenkor, a tél vége felé egyre gyakoribb nátha vagy netán influenza időszakában az átlagosnál többet iszunk belőle.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!