Villámgyors édes és sós sütik 15 perc alatt!
Sokakat az tart vissza a sütéstől, hogy sok előkészülettel járó, szöszölős, bonyolult tevékenységnek vélik. Alábbi receptek mindezt cáfolják! Egy gyors linzer és pogácsa a mai ajánlatunk!
Omlós diós linzer
14 dkg darált dió
14 dkg porcukor
28 dkg margarin
35 dkg liszt
Vaníliás porcukor (szóráshoz)
Az összetevőket tésztává gyúrom – először a kézi keverővel, aztán kézzel, amíg összeáll. Lényeg: kézzel sokáig ne tapicskoljuk, különben kiolvad a tésztából a margarin.
A tészta felét lisztezett felületen kinyújtom kb. fél centi vastagra (a többit addig a hűtőbe teszem!). Tetszés szerinti formákat szaggatok belőle és előmelegített sütőben 140 fokon enyhén zsemleszínűre sütöm (figyelem, amíg ki nem hűl, addig puha – félig nyersnek tűnhet, de ha barnulásig sül, akkor nem lesz omlós!).
Édesszájúak még melegen szórják meg vaníliás cukorral elkevert porcukorral!
Szobahőmérsékleten tárolva valamennyire visszapuhul, ha addig marad belőle…
Füstölt sajtos, túrós pogácsa
25 dkg margarin
25 dkg tehéntúró
25 dkg liszt
25 dkg füstölt sajt (lereszelve)
1 tojás (kenéshez)
Fél zacskó sütőpor
1 csapott evőkanál só
A margarint, túrót, lisztet, sót, sütőport simára keverem (elektromos kézi keverővel).
A tésztát 1 éjszakára beteszem a hűtőbe pihenni (ha nincs rá ennyi idő, néhány óra is elég).
A tésztát fél centi vékonyra nyújtom lisztezett felületen, és tetszés szerinti méretű pogácsákat szaggatok belőle. A tetejüket megkenem a felvert tojással és mindegyikre egy kupac reszelt sajtot halmozok (bánjunk vele bőkezűen!). Előmelegített sütőben 200 fokon pirosra sütöm.
Tipp: a pihentetett tészta remekül fagyasztható – ha vendégek jönnek, csak előveszem pár órával hamarabb és süthetem is a friss pogit (ami sosem elég).
Hozzászólás zárolva.