Zöldborsós „fish pie”
A következő recept viszonylag rövid idő alatt elkészíthető, ráadásul az ízvilága egy picit eltér a megszokottól. Érdemes megpróbálkozni vele, valamint a Demcsák Zsuzsa „Konyha, tündérek” című, több mint nyolcvan receptet tartalmazó könyvéből való ételekkel.
Hozzávalók:
1 gerezd fokhagyma,
2 evőkanál liszt,
15 deka zöldborsó,
10 deka lazacfilé,
10 deka csapósügérfilé,
2 deci tej,
20 deka burgonya,
3 deka vaj,
extra szűz olívaolaj,
szerecsendió, só, bors.
Elkészítése:
a sütőt előmelegítem 200 fokra. A zöldborsót bő, sós vízben félpuhára főzöm, leszűröm, félrerakom. A burgonyát megmosom, és héjastól, bő, sós vízben felrakom főni. Egy alacsony falú lábasban kevés olívaolajon átsütöm a halszeleteket, majd sóval, borssal és egy kevés frissen reszelt szerecsendióval fűszerezem, felöntöm a tejjel, és fedő alatt kis lángon készre párolom. A halszeleteket leszűröm, a tejet, amiben a hal párolódott, félrerakom, melegen tartom. Egy serpenyőben vajon megpárolom a felaprított póréhagymát meg a zúzott vagy apróra szeletelt fokhagymát. Beleszitálom a lisztet, folyamatosan kevergetve hozzáadom a meleg tejet, amiben a hal főtt, majd az egészet besűrítem (ha szükséges, adhatunk még hozzá tejet, esetleg egy kevés tejszínt is). A burgonyát leszűröm, meghámozom, krumplinyomón áttöröm, és egy kevés vajjal kikeverem. Egy tűzálló tál alján szétterítem a zöldborsót, rámorzsolom a tejben főtt halat, leöntöm a besamelmártással, befedem a vajas burgonyával, és körülbelül 15 perc alatt kérget sütök a tetejére.
Hozzászólás zárolva.