Facebook hozzászólás
484

5 TIPP ÉLŐVIZEINK MENTÉSÉÉRT

Biztos, hogy tudsz mosogatni?

Európában csupán az élővizek 40 százaléka egészséges! A környezetszennyezés miatt folyamatosan pusztulnak el a vizes élőhelyek. A Sansin 5 tippet ad ahhoz, hogy védhessük, óvhassuk élővizeinket. Nem mindegy, mit és mivel mosunk, és hogy milyen élelmiszert eszünk!

Február 2.: a Vizes Élőhelyek Világnapja. 1971-ben ezen a napon írták alá a Ramsari Egyezményt, amihez mi is csatlakoztunk. Nálunk 29 földrajzi egységet jelölt meg a  listán, mintegy 260 000 hektár területtel. Eredetileg a rohamosan csökkenő vízimadár-fajoknak kívánt az egyezmény védelmet nyújtani, mára azonban – tágabb értelemben – az élőhelyek védelmére, a környezetszennyezés elleni küzdelemre is felhívja a figyelmet!

Ludak, Kép: hippo
Ludak, Kép: hippo

Kétharmaduk elpusztult

A vizes élőhelyek közé soroljuk a tavakat, mocsarakat, szikes tavakat, lápokat, holtágakat, folyószakaszokat, nedves réteket, valamint a víztárolókat is. A WWF adatai szerint a környezetszennyezés miatt mára Európában a vizes élőhelyek kétharmada elpusztult. 1970 óta az élőhelyekhez kötődő gerinces fajok populációi 83 százalékkal csökkentek. Európában csupán a 40 százaléka egészséges az élővizeknek, 60 százalék szennyezett, pusztuló élővilágú.

Miért jelent ez hatalmas problémát? Mert a vizes élőhelyeknek kiemelt szerepe van a szélsőséges természeti hatások enyhítésében. Átmenetet képeznek a szárazföldi és a vízi élőhelyek között, képesek tompítani a különböző hatásokat: az áradásokat, a tavaszi bő vizeket vagy a nyári vízhiányt. Pusztulásuk hatásáról mindent elmond, hogy a természeti katasztrófák gyakorisága 35 év alatt több mint a duplájára nőtt a Földön. Mit tehetünk?

Mososgatás, Kép: piqsels
Mososgatás, Kép: piqsels

Válasszunk környezetbarát mosószereket!

A szintetikus mosóporok legtöbbje foszfátot tartalmaz, amely károsítja az élővizeket. A habzást elősegítő komponensek az élővízbe jutva akadályozzák az élőlények oxigénfelvételét. A szintetikus anyagok ráadásul nem bomlanak le a környezetben. Válasszunk olyan termékeket, amelyek természetes és növényi összetevőket tartalmaznak!

Csökkentsük vízfogyasztásunkat!

A víz értékes kincs, mégis rengeteget pazarolunk el belőle. Egyetlen fürdés 100-120 liter vizet fogyaszt, egyetlen folyóvizes mosogatás pedig átlagosan 40-60 litert. Magyarországon az egy főre jutó napi vízfogyasztás eléri a 110 litert, vagyis egy 4 fős család akár napi 4-500 liter vizet is felhasznál. Tudatosan kell törekednünk arra a mindennapokban, hogy csökkentsük vízlábnyomunkat, például fürdés helyett tusoljunk, ne használjunk tiszta vizet a WC öblítésére, és ne folyassuk a vizet fogmosás vagy mosogatás közben.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Eljegyzési ajándékötletek a jegyespár hölgytagjának

Az eljegyzés egy életre szóló lépés, melynek során a páros megteszi az első lépést, hogy összekösse az életét. A…

Egy történet, amit érdemes megismeri a mózeskosárról

Első hallásra talán furcsának tűnhet, hogy miért nevezik így a babakocsi egyik részét. A titulus viszont egy nagyon…
1 / 3 454

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!