>
Facebook hozzászólás

CSAK HÁPOGTUNK…

Pompás libaláz Nógrádban

Éppen 505 esztendeje annak, hogy a település egykori birtokosa, a neves királyi ítélőmester, Werbőczy István alsópetényi kastélyában befejezte híres Tripartitumját, vagyis első szokásjoggyűjteményünket, az úgynevezett Hármaskönyvet. A magyar nemesség bibliájának is tartott jogi dokumentum adta a nevét a környék leghíresebb és egyben legkedvesebb éttermének, ami november végéig Márton-napi különlegességekkel várja a vendégeket. Barátaimmal kipróbáltam, és igazi gasztronómiai különlegességben volt részünk! Nem csoda, 2008-ban már az ország 100 legjobb étterme, 2017-ben a 25 legjobb kisvendéglők egyikeként tartották számon.

Jó előre figyelmeztettek ismerőseink, hogy időben foglaljunk asztalt az alig 700 lelket számláló rétsági település éttermében, mert a Hármaskönyv Fogadóban soha egy gombostűt nem lehet leejteni! Gondoltam, ez egy kis túlzás, de mint kiderült, ez nagyon is valós tény!

Hármaskönyv Fogadó, Kép: Veres József
Kép: Veres József

A kedves, közvetlen fogadtatás mellett, csodás, gazdag étlapot olvashattunk. Mint kiderült, Márton-napi kínálataikat már napok óta keresik. Természetesen mi is „libára hajtottunk”… Íme, amiért el kell menni Alsópeténybe:

Előételként mindenképp libamájat ajánlanék.

Libamáj előétel salátaágyon, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Van, aki már ettől is jól lakhat! A hideg libamájat zsírjában lila hagymával és zöldpaprikával salátaágyon tálalják. A zsírt egy kis tálkában külön adják. Hozzá pirítóst kínálnak. A máj ízletes, puha, csak úgy omlik az ember szájában!

A levesek közül nézzünk két helyi különlegességet is!

Libaleves gazdagon, Kép: László Márta
Kép: László Márta

A Márton-napi libaleves gazdagon lúdgége tésztával nagyon ízletes, ahogy mondani szokták,ettől még a beteg is meggyógyul.

Petényi gúnár raguleves, Kép: László Márta
Petényi gúnár raguleves, Kép: László Márta

A Petényi gúnár raguleves zúzával, nyakkal és májjal sokkal tartalmasabb. Úgy találsz meg benne mindent, ahogy ígérik. Mások ezzel telnek már úgy el, hogy csak egy kis újbor csúszik le utána.

Sólet sült libacombbal, Kép: László Márta
Kép: László Márta

A sólet hagyományos ételnek tekintendő, de ahogy a libacombbal és a főtt tojással tálalják a Hármaskönyvben, az minden elképzelést felülmúl! És a látvány…

Van ezenkívül libára komponált sült, párol, rántott variáció, fatányéros libamájjal, töpörtyűvel és kacsamell filével, liba zúzapörkölt hagymás törtburgonyával, ludaskása párolt és bajor káposztával. Kapható többféle menü egy pohár borral, de készítenek kívánságra is különböző fantázianevű egy, illetve kétszemélyes vagy éppen családi tálakat. Íme példának az egyszemélyes Dagobert tál: sült libacomb, rántott hízott libamáj, párolt libamellfilé, rántott pecsenye kacsamáj zöldségekkel, ludaskásával, sült burgonyával… Bevallom, ezt csak ketten tudtuk megenni!

Dagobert-tál, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Nem tudom, korának megfelelően Verbőczy uram milyen ételek mellett írta meg joggyakorlati könyvét, de remélem, ő is ivott hozzá egy kis újbort, mint ahogy mi. A Gere-féle friss bor pompásan illett a „libaságokhoz”. Köszönjük Kollár János séf költeményeit!

Azért most senki ne induljon azonnal Alsópeténybe, mert a Hármaskönyv Fogadó hétfőn,  kedden szünnapot tart, és bizony utána is előre kell asztalt foglalni! A libáról azonban még senki nem maradt le, mert 24-éig tart a Márton-napi kavalkád, és ha akkor sem sikerül, akkor is marad egy csomó ínycsiklandó fogás, amiből alig tudsz majd választani! Jó étvágyat!

Elgágogom, milyen a libaleves Mártinál

Libaleves májgombóccal, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Nemcsak Márton-napkor lehet libát enni, és nem feltétlenül csak valami sültben kell gondolkodni! Itt van például az én libalevesem! Szinte átmelegíti a torkot, a lelket. Némi ügyességet csak a májgombóc elkészítése igényel, de ahhoz is adok egy tippet! Lássunk neki! 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Süss fel nap, fényes nap, …

Elkezdődött a december, és ezzel együtt ránk tört a tél is! A markáns front mögött sarkvidéki levegő zúdult be a…

Együnk kevesebb csomagolást!

Élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő anyagokból majd fél kilogrammot eszünk – és most nem a…
1 / 1 508

Receptek

OTTHON

Nyissunk ablakot a városi legendákra

Amikor lakásfelújításon vagy épp építkezésen gondolkozunk, az ablakok sokszor nagyon kis hangsúlyt kapnak a…

Most se gyulladj be!

Meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorún. Ezzel a gesztussal megkezdődött az ünnepi készülődés. Rajtunk…
1 / 350

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!