Facebook hozzászólás

HORDÓBAN ÉRLELT ÖRÖKSÉGÜNK

Egyet szeretett Ady és Móricz!

A brandy-ről sokunknak egy hatalmas bőrfotelben üldögélő, a kandalló mellett csendben szivarozó, és öblös pohárból az italt kortyolgató idősebb úriember jut eszünkbe – valahonnan a múlt századból. Ez a berögzült kép azonban egyre inkább eltűnőben, hiszen a brandy napjainkban már nemcsak az idősebb korosztály kiváltsága – egyre több minőséget kedvelő, céltudatos modern férfi és nő választja a magyar brandy-t az elegáns gourmet-vacsorák zárásaként.

A világ legősibb párlatát alkimisták fedezték fel a Közel-Keleten az örök élet elixíre után kutatva. A bort először melegítették, majd a párolgás közben keletkezett gőzt felfogták – így született az első desztillált borpárlat. Nálunk már Károly Róbert korában (14. század) alkalmazták a technológiát!

Brandy egy pohár, hozzá szivar, üveghamutartó, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

Akárcsak a franciáknál, a brandy nálunk is kedvelt ital volt, elsősorban a polgári arisztokrata körökben. Egyetlen szalonból sem hiányozhatott, és békebeli kávéházaink italkínálatában is szerepelt. A brandy a 20. századi magyar irodalom olyan meghatározó szereplőinek adott ihletet mint pl. Ady Endre, Kosztolányi Dezső vagy éppen Móricz Zsigmond.

A magyar brandy később a Lánchíd történetével is összefonódott: 1949-ben a Lánchíd 100. születésnapján került először palackba a Lánchíd Brandy, mely hatalmas népszerűségnek örvendett. Ki hinné, az ital most 70 éves!

Lánchíd, Kép: sajtóanyag
Lánchíd, Kép: sajtóanyag

− A magyar brandy történelmünk része, komoly eszmei értékkel bír, így nem hagyhattuk, hogy feledésbe merüljön ez a nemes ital – árulta el Gulyás Csaba, a Zwack párlatszakértője. A  brandy alapját egy 7 éves prémium francia borpárlat adja, melyet tölgy- és gesztenyefa hordókban érlelnek. A tradicionális receptet a mai kor ízlésének megfelelően megújították, csokoládés ízvilágát a háttérben vanília gazdagítja, teavirág és gesztenyeméz illatával pedig könnyed eleganciát sugall.

A tradíció tehát folytatódik…

Kelta whisky póréhagymával és nárcisszal

Walesi whiskyk Kép: László Márta
Kép: László Márta

Március elseje Szent Dávid napja, Wales védőszentjének ünnepe. És mit tudunk mi magyarok Wales-ről a híres Arany János megénekelte bárdokon kívül? Nos, ott van például a póréhagyma, a nárcisz és mondjuk Jack Daniels és testvérei. Ezeket is bemutatta Caitlin Jones, a brit nagykövethelyettes, aki történetesen pont walesi származású!

 

A tradíció tehát folytatódik…

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Csak 108 lépés az életért: ez azért buli

Testet-lelket megújító, különleges mozgásra hív a 25 éves Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság. 2019. szeptember…

A fenébe! Magunkra hoztuk a bajt!

Ma már népbetegség, mely nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is érinti, ez pedig az ösztrogéndominancia.…
1 / 1 496

OTTHON

Hová szedjük a sátorfánkat?

Budapest környékén számos apró, vagy nem is olyan apró település várja a fővároshoz kötődőket, akik valamilyen…

Készülj az őszre, kedvesem!

Rövidesen tényleg beköszöntenek a komolyabb hidegek, egyes előrejelzések szerint már a héten fagyok is jöhetnek…
1 / 347

HÍREK

1 / 1 146

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!