Facebook hozzászólás
878

EGY KIS TÖRTÉNELEM

Forradalom söpör a magyar sörpiacon

Most ért el hozzánk az a tűz, ami a múlt század hetvenes éveiben az Egyesült Államokból indult. A „forradalmárok” megelégelték az olcsó, nagyipari söröket, és otthon, a konyhában hozzáfogtak a házi sörfőzésnek. Ennek nyomán ma legalább 10 olyan sör készül Magyarországon, amelyik a világ minden táján megállná a helyét. Ez mindössze az elmúlt 3-4 esztendő eredménye. Na, ezt hívja magyar sörforradalomnak a HUBA – Hungarian Beer Academy munkatársa, Simonfai Balázs sörfőző mester. Kukkantsunk bele abba a különleges világba, ami még sok hazai sörkedvelő előtt is ismeretlen.

Magyar sörök, Kép: László Márta
Magyar sörök, Kép: László Márta

Szüret alatt kicsit kirándult a Wineglass Sajtóklub, belekóstoltunk a sör világába. Mint kiderült, ez a kultúra ugyanolyan izgalmas, ízletes, mint a boroké, csak keveset tudunk róla. Íme, néhány érdekesség.

Kék-Níilus, Kép: wikipedia
Kék-Níilus, Kép: wikipedia

Sör egyenlő történelem: mióta ember él a földön, sör is készül. Észak-Kínában ie. 9000-ből már találtak sörös agyagkorsót. A Kék-Nílus mentén, a mai Szudán területén ie. 7000-ben már tartós kenyérnek nevezték. Árpakenyeret áztattak vízben, erjesztették, majd datolyával ízesítették. Az egyiptomiak kőkorsókból  szalma- vagy nádszálakkal szívták ki a nedűt a korsóból. A komló csak később került a képbe a sokféle fűszer közül. Használatával tovább volt iható a sör, hisz baktériumölő képessége jót tett az italnak. A nyugtató hatású és B-vitaminban gazdag növény nemcsak színt, illatot is adott a sörnek. Nem véletlen, hogy karrierje megállíthatatlan mind a mai napig.

– Kár, hogy ma Magyarországon mindössze három ültetvényt tartanak számon, ebből is csak kettőnél értenek hozzá – állítja a szakember. Szlovéniában viszont világhírű a komlótermesztés!

Mit csinál a csicsa?

Azték lelet a Mexikói Antropológiai Múzeumból, Kép: Max Pixel
Azték lelet a Mexikói Antropológiai Múzeumból, Kép: Max Pixel

Csak egy érdekesség Mexikóból: a chicha, amit mi csicsának ejtünk. Már a derék aztékok is így készítettek sört. Nem főzték, hanem szó szerint csócsálták. Körbeültek egy nagy edényt. Alaposan megrágták a kukoricát, majd beleköpték az edénybe. A száj enzimei indították el az erjedést, és pár hét alatt magától elkészült a kukoricasör. A recept annyira bevált, hogy ma is igen népszerű egész Dél-Amerikában!

Kezdetben tehát a sör édeskés volt. Mindössze 500-600 éve kapott kesernyés ízt, ízeket. Sőt, kb. 1840-ig nem is létezett világos sör! A  ma is legnépszerűbb, úgynevezett lager sört Németországban találták fel az 1500-as években. 10 fokos hidegben erjesztették 7 hétig, majd palackozták. Később a csehek is előszeretettel foglalkoztak vele. A lager sörök népszerűsége mai is töretlen, a világ termelésének 92 %-a most is nagyjából így készül.

László Fülöp Elek 1892-es festménye egy müncheni sörözőben, Kép: wikipedia
László Fülöp Elek 1892-es festménye egy müncheni sörözőben, Kép: wikipedia
(Micsoda remek festménye ez is László Fülöpnek!)





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!