Facebook hozzászólás

EGY KIS TÖRTÉNELEM

Forradalom söpör a magyar sörpiacon

Most ért el hozzánk az a tűz, ami a múlt század hetvenes éveiben az Egyesült Államokból indult. A „forradalmárok” megelégelték az olcsó, nagyipari söröket, és otthon, a konyhában hozzáfogtak a házi sörfőzésnek. Ennek nyomán ma legalább 10 olyan sör készül Magyarországon, amelyik a világ minden táján megállná a helyét. Ez mindössze az elmúlt 3-4 esztendő eredménye. Na, ezt hívja magyar sörforradalomnak a HUBA – Hungarian Beer Academy munkatársa, Simonfai Balázs sörfőző mester. Kukkantsunk bele abba a különleges világba, ami még sok hazai sörkedvelő előtt is ismeretlen.

Magyar sörök, Kép: László Márta
Magyar sörök, Kép: László Márta

Szüret alatt kicsit kirándult a Wineglass Sajtóklub, belekóstoltunk a sör világába. Mint kiderült, ez a kultúra ugyanolyan izgalmas, ízletes, mint a boroké, csak keveset tudunk róla. Íme, néhány érdekesség.

Kék-Níilus, Kép: wikipedia
Kék-Níilus, Kép: wikipedia

Sör egyenlő történelem: mióta ember él a földön, sör is készül. Észak-Kínában ie. 9000-ből már találtak sörös agyagkorsót. A Kék-Nílus mentén, a mai Szudán területén ie. 7000-ben már tartós kenyérnek nevezték. Árpakenyeret áztattak vízben, erjesztették, majd datolyával ízesítették. Az egyiptomiak kőkorsókból  szalma- vagy nádszálakkal szívták ki a nedűt a korsóból. A komló csak később került a képbe a sokféle fűszer közül. Használatával tovább volt iható a sör, hisz baktériumölő képessége jót tett az italnak. A nyugtató hatású és B-vitaminban gazdag növény nemcsak színt, illatot is adott a sörnek. Nem véletlen, hogy karrierje megállíthatatlan mind a mai napig.

– Kár, hogy ma Magyarországon mindössze három ültetvényt tartanak számon, ebből is csak kettőnél értenek hozzá – állítja a szakember. Szlovéniában viszont világhírű a komlótermesztés!

Mit csinál a csicsa?

Azték lelet a Mexikói Antropológiai Múzeumból, Kép: Max Pixel
Azték lelet a Mexikói Antropológiai Múzeumból, Kép: Max Pixel

Csak egy érdekesség Mexikóból: a chicha, amit mi csicsának ejtünk. Már a derék aztékok is így készítettek sört. Nem főzték, hanem szó szerint csócsálták. Körbeültek egy nagy edényt. Alaposan megrágták a kukoricát, majd beleköpték az edénybe. A száj enzimei indították el az erjedést, és pár hét alatt magától elkészült a kukoricasör. A recept annyira bevált, hogy ma is igen népszerű egész Dél-Amerikában!

Kezdetben tehát a sör édeskés volt. Mindössze 500-600 éve kapott kesernyés ízt, ízeket. Sőt, kb. 1840-ig nem is létezett világos sör! A  ma is legnépszerűbb, úgynevezett lager sört Németországban találták fel az 1500-as években. 10 fokos hidegben erjesztették 7 hétig, majd palackozták. Később a csehek is előszeretettel foglalkoztak vele. A lager sörök népszerűsége mai is töretlen, a világ termelésének 92 %-a most is nagyjából így készül.

László Fülöp Elek 1892-es festménye egy müncheni sörözőben, Kép: wikipedia
László Fülöp Elek 1892-es festménye egy müncheni sörözőben, Kép: wikipedia

(Micsoda remek festménye ez is László Fülöpnek!)

És hogy ma milyen egy igazi jó sör? A szakember szerint a könyvelők írják a receptet. Magyarul gyorsan, praktikusan kell alkalmazkodni a vásárlók igényeihez.  Nyáron inkább a könnyedebb, télen a keményebb alkoholtartalmú söröket kedvelik az emberek. Manapság kifejezetten divatos az alacsony, 2%-os alkholfokú sör valamilyen gyümölcsös ízzel. Csak egy példa: a málnás búzasör  egyszerűen isteni párosítás. Egyébként hajdanán is tettek gyümölcsöket, zöldségeket a sörökhöz. A csehek például már jó 500 éve csalános sört készítettek minden tavasszal. A színe zöld, és a hosszú tél után kifejezetten üdítő és friss! Meg kell kóstolni!

Magyar sör, Kép: László Márta
Magyar sör, Kép: László Márta

Még a legkiválóbb magyar éttermek is csak azért tartottak sört az utóbbi évekig, mert előírás volt. Ma már a séfek is kezdik felismerni a jó sörök jelentőségét, de az igazi áttörés még messze van – egyelőre. Éppen ezért a HUBA – Hungarian Beer Academy munkatársai tanfolyamokat tartanak, hogy jobban megismerhessük a sörök világát. Egyebek közt megtanulhatunk sört kóstolni, tárolni, vagy éppen pompás ételekhez megfelelő sört választani. Még a főzéshez is kapunk egy-két sörös tanácsot! Így vezet az út a datolyától az újhullámos sörig!

Amikor a sörmesternek új gyereke születik…

Pale Ale csapolása, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Kísérleteztek, végül a próbafőzések után a sörivókra bízták a döntést! Így született meg a Pale Ale. A legnagyobb hazai sörgyár új, kellemesen kesernyés italának ízvilágát három különleges komló hozzáadásával alakították ki, csodás színét pedig a bajor malátának köszönhetjük.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Döbbenet: vetélést okozhat a légszennyezettség!

Egy magzat elvesztése mindig borzalmas érzés, de talán a legrosszabb az úgynevezett csendes vetélés. Ilyenkor…

Mozgásra fel!

Kevesebb, mint napi 9000 lépés megtételével már sikerrel vesszük fel a harcot az Alzheimer-kór kialakulásával…
1 / 1 504

Receptek

HÍREK

1 / 1 157

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!