Facebook hozzászólás
602

Egy-egy pohár még a súlyvesztésben is segíthet

Milyen bort ihatunk fogyókúra alatt?

Nagy mértékben méreg, kis mértékben orvosság – jelenthetjük ki a borral kapcsolatban, hiszen néhány korty kifejezetten jó hatással lehet az egészségünkre. Most az is kiderült, bizonyos borok a diétánkba is könnyen beilleszthetők.

A kulcs a mértékletesség. Fotó: Bajor Borház
A kulcs a mértékletesség. Fotó: Bajor Borház

Már az ókori Rómában is itták, végigkísérte a magyar történelmet, és ritkán indulunk vendégségbe anélkül, hogy ne vennénk egy üveggel – sokunk előtt mégis a mai napig ismeretlenek a borfogyasztás jótékony hatásai.

Tény, hogy az alkohol nagy mennyiségben sejtméreg, a korlátlan és mindennapos italozás természetesen senkinek sem ajánlható. A kulcs ehelyett a mértékletesség: egy kevés bor elkortyolgatása sok szempontból előnyös a szervezetünk számára.

“A legjobb hatást az egészségünkre a vörösbor gyakorolja. Nem csak a vérképződésben segít, a benne található antioxidánsok védik az érfalat” – mondja Bajor László, a Bajor Borház tulajdonosa.

Szavait egy nemrégiben megjelent tanulmány is igazolja, ami kimutatta: a vörösborban lévő polifenolok hozzájárulnak a belekben élő mikrobion, azaz a baktériumflóra sokszínűségéhez. Ezek az antioxidánsok táplálékkal látják el az emésztésünkben fontos szerepet játszó baktériumokat.

Az alakunknak is jót tesz

A polifenolok további jó tulajdonságokkal is bírnak, így például gyulladás- és vércukorszint-csökkentő hatásunk is közismert. Ám egyikük, a vörös szőlő héjában megtalálható rezveratrol akár az alakunkat is szépítheti, árulja el Bajor:

Bajor László, a Bajor Borház tulajdonosa. Fotó Bajor Borház
Bajor László, a Bajor Borház tulajdonosa. Fotó Bajor Borház

“A rezveratrolnak nem csak koleszterincsökkentő hatása van, hanem az éretlen zsírsejtek érését is meggátolja, a felesleges zsírszövetet pedig képes barna zsírrá alakítani, aminek a feladata a hőtermelés és a kalóriaégetés. Ilyen módon a fogyókúrához is eredményesen hozzájárulhat.”

Mielőtt azonban mindannyian az üveg után nyúlnánk, fontos azt is tisztázni, hogy nem minden borfajta bír előnyökkel a diétában.

“A legjobbak erre a célra a száraz, vagy legfeljebb félédes borok, mivel kevesebb cukrot tartalmaznak, így kisebb az extra kalóriabevitel” – teszi hozzá a borász.

Emiatt fontos szempont az is, hogy 12,5-13 alkoholfok alatti bort válasszunk. És hogy hol húzzuk meg a határt?





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!