Facebook hozzászólás
1 296

ITT LEHET SZEDNI AZ ILLATOS NÖVÉNYT

Készíts levendula fagylaltot!

Június első felétől kezdve már virágzik a levendula. Nem is gondolnád, mennyi mindenre felhasználható ez a kellemes illatú és színű növény. Akár te is szedhetsz levendulát, ehhez mutatunk pár gyűjtőhelyet, sőt még egy különleges receptet is hoztunk.  

A levendula az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, számtalan jótékony hatással rendelkezik. A virágaiból főzött tea stresszűző és nyugtató hatásáról nemrég már írtunk. Ezen kívül antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is bír, csillapítja a rovarcsípéseket, bevethető a zsíros hajra, pattanásős bőrre. Remekül bírja a szárazságot, ezért balkonon, cserépben is nevelhető dísznövényként.

Francia levendula (Fotó: pixabay.com)
Francia levendula (Fotó: pixabay.com)

 

Illóolaját világszerte évszázadok óta használják, kereskedelmi termesztésben is főleg az olajáért termesztik. Illatanyagként a kozmetikai iparban és aromaterápiában is gyakran alkalmazzák. Felhasználják fűszerként is, a virágok bőséges nektárt adnak, amiből jó minőségű méz állítható elő. A növénynek több fajtája ismert, ezek közül a keskenylevelű, közönséges (vagy francia) levendula a legelterjedtebb, Magyarországra az 1700-as években került. Az angol levendula illata erőteljesebb, illóolajat is inkább ebből a fajtából sajtolnak.

Szedd magad!

Amennyiben kedvet kaptál levendulát szüretelni, az országban több helyen is lehetőséged van rá a következő hetekben:

  • a Kőröhöshegyi Levendulásban június 5-től várják a látogatókat,
  • Tihanyban június 13-tól kezdődnek a Levendulahetek,
  • a Balaton-felvidéken található Magyar Provence levendulabirtok szintén június 13-án nyit,
  • a Pilisborosjenő melletti Kevélyhegyi levendulamezőn június 12-21. között lehet levendulát szedni.
Finom és gyönyörű. Fotó: Pixabay
Finom és gyönyörű. Fotó: Pixabay

Főzz fagyit!

Ha valami igazán különleges édességre vágysz, levendulából akár fagylatot is készíthetsz.

Hozzávalók: 4 dl tejszín, 2 dl sűrített tej, 10 dkg fehér csokoládé, 4 tk. levendula, 2 tojássárgája, csipet só.

A tejszínt a sűrített tejjel felforraljuk, majd beletesszük a levendulát és nagyjából 20 percig állni hagyjuk. Eközben felverjük a tojássárgákat. Ezt követően leszűrjük a levendulás folyadékot és hozzáadjuk a tojáshoz, majd néhány percig főzzük. Közben hozzáadjuk a fehér csokoládét és a sót. A főzetet ezután mélyhűtőbe tesszük. Fél óránként, 4-5 alkalommal átkeverjük kézi mixerrel vagy habverővel. Egy éjszakát állni hagyjuk.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!