7 tavaszi zölborsós recept
A tavasz íze. Megunhatatlan, mivel számtalan módon főzhetjük. Íme egy-két szlovákos ízvariáns, recept, tipp.Vigyázat, még olyan zsenge, finom a borsó, hogy duplán annyit kell belőle vásárolni, mint érett korában. Pláne, ha nyersen is be-be kapkodunk belőle pucolás közben!
Zöldborsóleves csirkehús gombóccal
Hozzávalók a gombóchoz: 15 dkg csirkemell-filé, 0,5 dl tejszín, 1 tojás, 1 evőkanál búzadara, só, késhegynyi reszelt szerecsendió.
A leveshez: 20 dkg vegyes zöldség, 1 kis vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 2 evőkanál olaj, fél evőkanál csemege pirospaprika, 8 dl erőleves (esetleg másfél erőleveskocka) 50 dkg héjas zöldborsó (kifejtve 25 dkg), só, őrölt bors, 1 evőkanál finomliszt.
Elkészítése: A csirkemellet kislyukú tárcsán kétszer ledaráljuk, a többi húsgombóchoz valóval jól összekeverjük, majd hűtőbe téve pihentetjük, hogy a búzadara egy kissé megduzzadjon. Közben a zöldségeket megtisztítjuk. A vegyes zöldséget kis kockákra, a hagymát meg a petrezselymet finomra vágjuk. A hagymát az olajon kevergetve üvegesre sütjük, majd a tűzről lehúzva beleszórjuk a pirospaprikát. A levessel vagy 8 deci vízzel föloldott leveskockával fölengedjük. A vegyes zöldséget, a zöldborsót meg a petrezselymet beleszórjuk, megborsozzuk. Félig lefödve kis lángon főzzük. Mielőtt a zöldségek teljesen megpuhulnak, a húsmasszából kiskanállal gombócokat szaggatunk a levesbe, és puhára főzzük. A lisztet 1 deci vízzel simára keverjük, és a levest ezzel sűrítjük.
Zöldborsós sertéssült
Hozzávalók:60 dkg sertéslapocka vagy comb, só, őrölt fekete bors, 1-1 mokkáskanál pirospaprika és köménymag, 1 közepes vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 50 dkg frissen kifejtett zöldborsó, 1 csapott evőkanál finomliszt.
Elkészítése: A lapockát egészben megmossuk, a nedvességet leitatjuk róla, majd megsózzuk, megborsozzuk. Ezután a pirospaprikával és a köménymaggal bedörzsölve tepsibe fektetjük. Aláöntünk egy pohárnyi vizet, a megtisztított hagymát és a fokhagymát köré szórjuk, és letakarjuk alufóliával. Sütőben, közepes lángon kb. 1 óra alatt puhára sütjük-pároljuk. Közben a húst saját levével locsolgatjuk, megforgatjuk, elpárolgó levét pótoljuk (nem kell zsírjára sütni). A zöldborsót lábasba szórjuk, ujjnyi vizet öntünk alá és enyhén megsózzuk. Lefedjük, kis lángon puhára pároljuk. Amikor a pecsenye megpuhult, tepsiben összegyűlt szaftját a zöldborsóra szűrjük, ettől kapja meg jellegzetes jó ízét. A lisztet egy kevés hideg vízben simára keverjük és a borsót kissé besűrítjük vele. Tálaláskor a sültet felszeleteljük és a zöldborsóval körülöntjük. Köretnek párolt rizs illik hozzá.
Hozzászólás zárolva.