Facebook hozzászólás
729

A legfinomabb sós-sajtos rágcsálnivaló aprósütik

Vendégváráshoz, borozgatáshoz és bulikhoz elengedhetetlen a sós, sajtos rágcsálnivaló. Most néhány gyors, olcsó és nagyon egyszerű variációt ajánlunk. Mindent felszívnak…

15 perces finom sajtos

Hozzávalók: 20dkg finom liszt, 10 dkg reszelt sajt(trapista), 15 dkg margarin, 3 evőkanál tejföl, 2 dkg só, 1 egész tojás.

Elkészítés: A lisztben elmorzsoljuk a margarint, beletesszük a reszelt sajtot (egy keveset hagyjunk a tetejére szórni), hozzáadjuk a tejfölt és a sót, majd összegyúrjuk. Jó fél cm vastagra nyújtjuk, megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal, majd tetszés szerint hosszúkás rudakra vágjuk, vagy pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük, közepes fokozaton.

Sós szezámmagos

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 1 doboz (2 dl) tejföl, 1 egész (25 dkg) margarin, só.

Elkészítés: A fentieket összegyúrjuk, majd egy óráig hűvös helyen állni hagyjuk. Kinyújtjuk,(jó fél cm-re), megkenjük a tojásfehérjével, és meghintjük szezámmaggal. Előmelegített sütőben15 percig sütjük. Vigyázat, gyorsan sül!

Hajtogatott sajtos pogácsa (a szomszéd receptje)

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg vaj, vagy margarin, 20 dkg reszelt sajt, 1 dl tejszín, 2 tojás sárgája, 2 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 egész tojás.

Elkészítés. A tejszínben(de lehet langyos tej is) elkeverjük az élesztőt, a lisztben elmorzsoljuk a margarint. Hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját, a sót, a cukrot, a reszelt sajt felét, a tejszínes élesztőt, – és alaposan összegyúrjuk. (Ha gyúrás közben a tészta túl kemény lenne, egy kis tejszínt adunk még hozzá.)

A tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd háromrétegűvé összehajtjuk, és újra kinyújtjuk. Utána négyrétegűvé összehajtjuk, és hűtőben egy éjszakán át pihentetjük. Másnap újra kinyújtjuk, és ismét 3 rétegbe hajtjuk.(Így lesz leveles.) Kb. 1 cm vastagra kisodorjuk, majd közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.  A tetejét tojással megkenjük, sajttal megszórjuk, és meleg helyen megkelesztjük. Előmelegített sütőbe (200 fok) toljuk és közepes lángon megsütjük.

Jó étvágyat!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!