Akácszörpöm anyunak
Gyerekkoromban alig váruk, hogy nyíljon az akác! Igaz, ez akkor még május végére esett. Megszagoltuk, és éreztük a virágok mézes illatát! Hmmm…, még most is itt van az orromban! Édesanya mindig elmondta, hogy csak az ismert, fehér virágokat szedjük le, és azt is csak olyan helyen, ahol nem járnak autók! A kipufogós gázok ugyanis annyi szennyező anyagot fújnak a szirmokra is, ami már káros! Mellesleg, ha gyógynövényeket szedsz, anyukám intelme akkor is jusson eszedbe!
Hozzávalók:
- 4 liter akácvirág
- 3 liter víz
- ½ kg citrom leve
- ízlés szerint cukor, vagy azt helyettesítő édesítőszer
Elkészítés:
Először is gyűjtsük be a virágokat. Forraljuk fel a vizet, ha kész, kapjuk le. Amikor már nem annyira forró, öntsük bele a citromlevet, összekeverjük, majd lefedjük. Kb. egynapos áztatás után úgy szűrjük le, hogy a virágokat még jól nyomkodjuk meg, hogy biztosan minden értékes anyag kijöjjön belőle. Forraljuk fel ismét, öntsük bele a kristálycukrot, és főzzük együtt még 10 percig. Már mehet is az üvegekbe, zárjuk le, és irány a száraz dunsztba! Ha csak hagyjuk kihűlni, már tálalhatjuk is a kerti partin – természetesen friss virágokkal díszítve! Egészségünkre!
Hozzászólás zárolva.