Az ősz sztárja, a sütőtökös kuglóf
Vegán, gluténmentesen elkészíthető, az őszkezdet sztárja, nagyon finom, reggelire, uzsonnára, desszertként, vendégvárónak, de magunkkal vihetjük a munkahelyünkre, mert nem morzsálódós, nem esik szét a szállítástól. Nem bonyolult, egyszerűen elkészíthető, elronthatatlan annak ellenére, hogy sütéséhez nem használtunk tojást.
Hozzávalók
1.5 bögre zabpehelyliszt
1 bögre sült tök
2 evőkanál nem olvasztott, de puha kókuszzsír
4 evőkanál kókuszcukor / eritritol, más cukorpótló vagy cukorféleség
2 lentojás (2 evőkanál lenmagot megőrölünk + plusz 6 evőkanál víz)
3-4 evőkanál juharszirup vagy kicsit több cukor
1/2 bögre csokicsepp vagy aprított étcsokoládé (kapható boltjainkban) + 5 dkg olvasztott étcsoki a tetejére (el is maradhat)
1 nagy marék durvára tört mandula / dió / kesudió / amink van
1 kávéskanál szódabikarbóna
1/2 kávéskanál sütőpor
fűszerek: vanília, fahéj, szegfűszeg, kardamom, szerecsendió (mindenből egy kevés)
1 csipet só
Elkészítés
1. A sült tököt, a lentojást, a cukrot, a szirupot és a kókuszzsírt nagyon alaposan keverjük ki, mintha tojásos tésztát készítenénk.
2. Készítsük el a lisztkeveréket vagy a zabpehelylisztet, adjuk hozzá a fűszereket és a sót és a sütőszereket.
3. A száraz összetevőket keverjük el fokozatosan a felvert, folyékony összetevőkkel.
4. Keverjük a tésztába a durvára tört mandulát.
5. Legvégül nagyon gyengéden a csokicseppet keverjük hozzá.
Nem formázható / gyúrható, de nem is folyékony tésztát kell kapjunk, amit simítsunk egy kuglófformába vagy kenyérsütő formába. Ha túlságosan sűrű a tészta nyugodtan adjunk hozzá evőkanalanként vizet.
6. 180 fokos sütőben 40 percig sütöttük, tűpróbával győződtünk meg arról, hogy mindenhol átsült.
7. Kihűlés után meglocsoltuk olvasztott csokival.
Hozzászólás zárolva.