Facebook hozzászólás
141

Brokkolikrémleves fokhagymás sajtos pirítóssal

A brokkoli kitűnő C-vitamin-, folsav- és béta-karotin-forrás, így joggal foglal el méltó helyet a rákprevenciós étrendben, de ott a helye  indolszármazék-tartalmánál fogva is. Nemcsak vitaminokkal és ásványokkal telített, hanem – a legújabb kutatások szerint – a gyomorrák ellen is hat.

Minél sötétebb zöld vagy kékeszöld a brokkoli virágzata, annál több C-vitamint és béta-karotint tartalmaz. Igen jelentős a tokoferol (E-vitamin), niacin, pantoténsav, B1- és B2-vitamin tartalma is. A brokkoli nemcsak vitaminokkal és ásványokkal telített, hanem – a legújabb kutatások szerint – a gyomorrák ellen is hat. Az az összetevő ugyanis, amely a brokkoli jellegzetes ízét adja, megöli azt a Heliobacter pylorinak nevezett baktériumot, amely a gyomorban élve kiemelt szerepet játszik rosszindulatú daganat kialakításában.

A brokkolifogyasztás még nem nagyon elterjedt, sokan nehezen barátkoznak meg vele. Pedig, kellemes, nem „vízízű” zöldség. Általában először köretként próbálják ki, önállóan vagy más zöldségekkel együtt.

További kedvcsinálónak pedig íme egy isteni, tartalmas leves receptje!

Brokkolikrémleves

Hozzávalók (4 személyre):

50 dkg brokkoli (friss vagy fagyasztott)

1 dl főzőtejszín

1 fej fokhagyma

1 púpozott teáskanál liszt

1,2 liter víz

Só, teáskanálnyi olívaolaj

4 szelet toastkenyér megpirítva

5 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A brokkolit megmossuk, feltesszük főni, éppen annyi vízben, hogy ellepje. Hozzáteszünk 4-5 gerezd megtisztított, felkarikázott, vagy összezúzott fokhagymát és sót. Ha a brokkoli megfőtt, levesszük a tűzről, kicsit hűlni hagyjuk, átszedjük egy tálba, de a főzővizet ne öntsük ki!

A brokkolit botmixerrel pépesítjük, majd visszatesszük a főzővízbe, felöntjük a maradék vízzel, hozzáadjuk az olívaolajat.

A tejszínt csomómentesen elkeverjük a liszttel. Ha túl sűrű, a főzőlével hígíthatjuk, hogy folyós legyen, és könnyű legyen belekeverni a levesbe. Csak annyit főzzük, hogy egyet forrjon, és picit sűrűsödni kezdjen.

Tálaláskor helyezzünk a tányérokba 1-1 szelet, fokhagymával picit bedörzsölt pirítóst, szórjuk meg a reszelt sajttal, majd erre merjük rá a forró levest!

Megjegyzés: ez a leves duplán egészséges! Merthogy a fokhagyma vértisztító, gátolja az érelmeszesedést!

Jó étvágyat kívánunk!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!