SZÍNES ÁLMOK
Céklasüti
Mivel van céklám, azt el kell használni. Jó szokásom szerint, ismét csak egy variációra gondoltam, merthogy készítettem már ilyen sütit, csak épp sütőtökkel. Hmm, ha sütőtökkel működik – gondoltam – akkor a céklával sem lehet gond. …és lám… – írja Steffel Csaba
Hozzávalók:
4 db tojás
30 dkg liszt
25 dkg kristálycukor
1 dl víz
1 dl étolaj
1 kk. őrölt fahéj
1 cs sütőpor
25 dkg cékla (nyers)
porcukor és (2-3 kockányi csoki)
Elkészítés:
A céklát megtisztítjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket elkezdjük habbá verni, félúton hozzáadjuk a cukrot, és így sűrű, kemény, fényes habbá verjük. A sárgákat kikeverjük a vízzel és a olajjal, majd a habhoz adjuk. Ezután beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet és a kávéskanál fahéjt, majd belereszeljük a céklát, és ezzel is összeforgatjuk. A 38 centis tepsit sütőpapírral kibélelünk, és beleöntjük a tésztát. A csokit a tetejére reszeljük. (egyébként ez kihagyható) 170 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
TUDTAD?
A cékla ” Magas rosttartalmú, fontos a szív és gyomor megfelelő működéséhez is.”
Csak 1 személyes megjegyzés: Nekem egy ekkora céklám volt itthon, de úgy érzem, picivel többet is elbírt volna a süti; aki viszont kóstolta, az azt mondta, hogy pont jó, mert még nem annyira „tolakodó” a céklás íz.
Alkalmazzuk a szúró-, tűpróbát, tehát bökjünk egy tűvel, vagy keskeny pengéjű késsel a tészta közepébe, és ha nincs rajt „nyers” tészta akkor okés a buli. Tálaláskor porcukorral, esetleg enyhén fahéjas porcukorral megkoronázzuk!
Jó étvágyat kíván hozzá: Steffel Csaba
Mustáros céklaleves karamellizált szőlővel
Hozzászólás zárolva.