>
Facebook hozzászólás

Egy klasszikus édesség a tokajihoz az Aszú Világnapján

Gyertyafény, meleg pléd és a gyerekkorunkat idéző ünnepi sütemények – az év különleges, felejthetetlen pillanatai. Ha mindezt egy pohár borral kísérnénk, miért is ne lenne az pont Takaji Aszú? Koccintsunk tehát aszúval, és örökítsük meg a #KoccinsAszuval hastage segítségével, hogy mások is ünnepi hangulatba kerüljenek ezen a remek napon! Ja, és együnk hozzá egy kis birsalmasajtot! Kandikó Éva barátnőm receptjét ajánlom figyelmetekbe! 

Birsalmasajt, Kép: wikipedia
Kép: wikipedia

Hozzávalók:
birsalma
cukor
citromlé
dió
fűszerek ízlés szerint

Elkészítés:

Mossuk meg a birsalmákat, szabadítsuk meg a magházától, és ha akad benne hibás rész, vágjuk ki azt is. Hámozni nem szükséges. Bő vízben puhára főzzük. Szűrjük le, ha már puha, és turmixoljuk le.

Ha ezzel megvagyunk, kezdjük el főzni, míg be nem sűrűsödik. Ekkor adjuk hozzá a cukrot. Általában azt ajánlják a receptek, hogy a péppel azonos súlyú, vagy a pép súlyának 80 százalékát nyomó cukrot adjunk hozzá. Fűszerezhetjük fahéjjal, pici szegfűszeggel, adhatunk hozzá citrushéjat. Ha szeretjük, a kész masszához adjunk apróra vágott dióbelet.

Koccints aszúval, Kép: Furmint Photo
Koccints aszúval, Kép: Furmint Photo

Ha elkészültünk a masszával, és már minden benne van, amit szerettünk volna beletenni, öntsük őzgerinc formába, esetleg tűzálló tálba, és meleg sütőben szárítsuk. De tehetjük félreeső helyre letakarva, hogy magától száradjon. Néhány nap múlva borítsuk ki a formából, szárítsuk a másik oldalát is.

A Délnyugat-Ázsiából származó gyümölcsöt, a birset szokás birsalmának és birskörtének is nevezni. Mivel készítése nem igényel különleges alapanyagokat és eszközöket, viszont hűtés nélkül is akár hónapokon keresztül eltartható, nem véletlen, hogy úgy tekinthetünk rá, mint az egyik legrégebbi tradicionális édességünkre. A hosszan főzött birspüré intenzív, gyümölcsös ízei és magas cukortartalma miatt ideális páros egy frissebb évjáratú, tízévesnél fiatalabb aszúhoz.

Birsalmás-diós kevert – ez se rossz!
Nem akármilyen kevertet kavartunk össze: egyrészt őszi, mert a birs és a dió most aktuális, másrészt egy nem hagyományos, ám nagyon mutatós és egyszerű tészta. Kiránduláskor se hagyjuk otthon!

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Hűtött kedélyek az ingatlanpiacon

Csökkenő kereslet és csökkenő tranzakciószámok hűtötték a kedélyeket a novemberi lakóingatlanpiacon. A két erősebb…

Lassuló piac, gyorsuló alku

Ahogy lassan, de biztosan csökken az áremelkedés, úgy egyre erősebb az alkudozás. Ez annak is köszönhető, hogy…
1 / 351

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

Ünnepi receptjeink

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!