Facebook hozzászólás

Egy klasszikus édesség a tokajihoz az Aszú Világnapján

Gyertyafény, meleg pléd és a gyerekkorunkat idéző ünnepi sütemények – az év különleges, felejthetetlen pillanatai. Ha mindezt egy pohár borral kísérnénk, miért is ne lenne az pont Takaji Aszú? Koccintsunk tehát aszúval, és örökítsük meg a #KoccinsAszuval hastage segítségével, hogy mások is ünnepi hangulatba kerüljenek ezen a remek napon! Ja, és együnk hozzá egy kis birsalmasajtot! Kandikó Éva barátnőm receptjét ajánlom figyelmetekbe! 

Birsalmasajt, Kép: wikipedia
Kép: wikipedia

Hozzávalók:
birsalma
cukor
citromlé
dió
fűszerek ízlés szerint

Elkészítés:

Mossuk meg a birsalmákat, szabadítsuk meg a magházától, és ha akad benne hibás rész, vágjuk ki azt is. Hámozni nem szükséges. Bő vízben puhára főzzük. Szűrjük le, ha már puha, és turmixoljuk le.

Ha ezzel megvagyunk, kezdjük el főzni, míg be nem sűrűsödik. Ekkor adjuk hozzá a cukrot. Általában azt ajánlják a receptek, hogy a péppel azonos súlyú, vagy a pép súlyának 80 százalékát nyomó cukrot adjunk hozzá. Fűszerezhetjük fahéjjal, pici szegfűszeggel, adhatunk hozzá citrushéjat. Ha szeretjük, a kész masszához adjunk apróra vágott dióbelet.

Koccints aszúval, Kép: Furmint Photo
Koccints aszúval, Kép: Furmint Photo

Ha elkészültünk a masszával, és már minden benne van, amit szerettünk volna beletenni, öntsük őzgerinc formába, esetleg tűzálló tálba, és meleg sütőben szárítsuk. De tehetjük félreeső helyre letakarva, hogy magától száradjon. Néhány nap múlva borítsuk ki a formából, szárítsuk a másik oldalát is.

A Délnyugat-Ázsiából származó gyümölcsöt, a birset szokás birsalmának és birskörtének is nevezni. Mivel készítése nem igényel különleges alapanyagokat és eszközöket, viszont hűtés nélkül is akár hónapokon keresztül eltartható, nem véletlen, hogy úgy tekinthetünk rá, mint az egyik legrégebbi tradicionális édességünkre. A hosszan főzött birspüré intenzív, gyümölcsös ízei és magas cukortartalma miatt ideális páros egy frissebb évjáratú, tízévesnél fiatalabb aszúhoz.

Birsalmás-diós kevert – ez se rossz!
Nem akármilyen kevertet kavartunk össze: egyrészt őszi, mert a birs és a dió most aktuális, másrészt egy nem hagyományos, ám nagyon mutatós és egyszerű tészta. Kiránduláskor se hagyjuk otthon!

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Ennyi volt! Lejárt a néma leventék ideje

Már senki sem kérdőjelezheti meg a férfi és a női agy működésének eltérését, mégis a párkapcsolati kommunikáció, az érzelmek közvetítése sokaknak okoz otthon gondot. Érdemes a különbségekre építve…
1 / 211

CSALÁD

Pénz van? Nyugi van? Hol írjam alá?…

Továbbra is a tisztességes fizetés a legfontosabb egy mai magyar munkavállalónak. Egy friss kutatásból azonban az is kiderült, hogy nőttek az igények. A tudatos munkavállalók…
1 / 138

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 143

Ünnepi receptjeink

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!