Erika csókja – vetekszik az igazival
Mióta nyugdíjba ment kedvenc szomszédasszonyom, Erika, isteni sütiket készít az unokáknak. Mindig is nagyszerű finomságok kerültek ki a keze alól, de ez az édesség valami csodálatos! Mindig hoz kóstolót, de ez frissen csak úgy párolgott… vagyis, még le sem tette az asztalra a tányért, már el is elfogyott…
Hozzávalók
a tésztához:
- 20 dkg cukor
- 4 tojássárgája
- 10 dkg margarin
- 2 dkg kakaó
- 1cs sütőpor
- 20 dkg liszt
- 1-2dl tej
- 5 dkg durvára vágott dió
- 5 dkg felkockázott birsalmasajt
- 5 dkg kandírozott narancshéj
- 1-2dl tej
a habhoz:
- 10 dkg cukor
- 4 tojássárgája
- baracklekvár (vagy ami otthon van)
a tetejére:
- hagyományos csokimáz tortabevonóból
- 1 ek vaj
Elékészítés:
Habosra keverem a cukrot a vajjal, a tojássárgákkal. Hozzáadom a lisztet, a kakaóport, a sütőport, a diót, a birsalmasajtot és a kandírozott narancshéjat is. Tejet annyit adok hozzá, hogy a sűrűsége egy kevert tésztához hasonlítson. Simára keverem, majd egy 20×30 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm. Először kb. 180 fokon sütöm, majd ha „feljött”, 150 °C-ra visszaveszem a hőt, és még 20 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrizem, hogy teljesen megsült-e. Kiveszem, a sütőpapírt lefejtem, gyengén meglisztezem a tepsit, és visszarakom a tésztát. Sütés alatt a tojásfehérjéket 10 perc alatt gőz fölött kemény habbá verem a cukorral és egy csipet sóval. A végén még pár csepp citromlével is meglepem, hogy fényesebb legyen. A tésztát vékonyan megkenem a lekvárral, és még úgy melegen ráteszem a habot. Langyos sütőben 10 perc alatt készre szárítom. Kihűlés után a csokimázzal megfröcskölöm a tetejét. Mind a tíz ujjadat megnyalod! Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.