Facebook hozzászólás

Férjek gombalevese Alsóörsről

Itt a csodás, ezer színben pompázó ősz, és vele együtt a még csodásabb gombaszezon! Avatott szem pillanatok alatt megtalálja a remek darabokat az avar között is. A baráti kiránduláson a férjek láttak neki a gyűjtésnek, és ők vállalták a levest is. Isteni volt, próbáld ki Te is! DE!!!! Csak akkor gyűjts gombát, ha biztosan ismered is! Soha ne szedd le azt a példányt, amit még nem láttál! Egyrészt mert veszélyes lehet az ehetőre is, ha véletlenül egy darabka bennmarad a jók közt. Másrészt felesleges a természetet károsítani azzal, hogy szép színes, de hasznavehetetlen gombákkal teli kosarat vonszolsz magaddal. Még egy fontos dolog! Ha nem ismered a gombák világát, mindenképp vizsgáltasd meg szakértővel!

Hozzávalók:

Erdei gombaleves petrezselyemmel, Kép: Berndt Gábor
Kép: Berndt Gábor
  • 50-60 dkg gyapjas tintagomba, petrezselyem gomba, júdás (vagy a távol-keleti konyhák kedvelőinek fafülgomba) vegyesen, és egy kisebb őzlábgomba
  • 1,2 dl csirkeleves alaplé vagy 1,2 dl forró vízben 1 leveskocka
  • 10 dkg vaj
  • 3-4 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 1 kis fej vereshagyma (vagy ennek megfelelő mennyiségű póréhagyma)
  • 1 dl száraz fehérbor
  •  3-4 ek főzőtejszín
  • pár csepp citromlé
  • néhány szál friss petrezselyem (apróra vágva)
  • só, bors

Elkészítés:

Tisztítsd meg a gombát, majd vágd apróra. Rögtön szórd meg frissen őrölt borssal, és szórd rá a fokhagymát. Melegíts fel a csirkés alaplevet, vagy tedd oda a vizet forralni. (Azért nem erősebb levesalap a hozzávaló, mert akkor nem érvényesülnek a fantasztikus gombaízek!)

Gyapjas tintagomba
Az osztatlan bazídiumú gombák osztályának a kalaposgombák rendjébe, ezen belül a csiperkefélék családjába tartozó faj. A faj 2009-ben az év gombája volt. (Wikipédia)

Végy egy serpenyőt, olvaszd fel a vajat, majd dobd rá a gombákat. Ha már levet is engedtek, jöhet a bor. Amint elillant az alkohol, engedd fel a csirkelével, és rotyogtasd még kb. 10 percig. Úgy a nyolcadik percnél add hozzá a főzőtejszínt, kavard meg, és kóstold meg. Ha úgy érzed, szükség van még fűszerre, adj hozzá. Nem valószínű, mert mind a gyapjas tintagomba, mind a petrezselyem gomba önmagában is gomba fűszeres. Tálalás előtt csepegtess hozzá citromlevet, szórd meg apróra vágott petrezselyemmel. (Ez az apróra vágás a fiúknak valahogy nem sikerült, de sebaj!) Isteni! (Remélem, a szalvéta sem utal semmire!) Természetesen egyszerű, boltban vásárolható szegfű-, csiperke- vagy laskagombából is remek! Próbáljátok ki!

Ez volt a férjek gombaleves, de kíváncsi vagy az én gombapaprikásomra, amit egy kis katalán vér is hevít, azt is olvasd el!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Vágy és élvezet „azon túl” is

Öregedés és menopauza. A masszív változás ideje, ami hatalmas kihatással van a szexuális életre és az életminőségre. De, a változó tested egyben nagyszerű lehetőséget is kínál a szexuális megújuláshoz…
1 / 211

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 145

HÍREK

1 / 1 146

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!