Gesztenyés pulykarolád tejszínes kelkáposztával, pirított hagymás burgonyakrémmel
Farkas Bálintnak, a hévízi Bonvital Wellness & Gastro Hotel Brix Bistro à la carte étterem séfjének és kollégáinak nem titkolt célja, hogy a környékbeli közönséget egy új, a modern kulináris trendeket követő gasztronómiával ismertesse meg. Mindezt egy olyan újszerű designnal megálmodott, és a legújabb irányzatoknak megfelelő környezetben teszik, amely a népszerű turisztikai célpontban eddig nem volt jelen. Ehhez a pulykás recepthez – csakúgy, mint minden máshoz az étlapon – kizárólag a kiváló minőségű szezonális és legkedveltebb alapanyagokat használja, igyekszik az új gasztronómiai trendeknek megfelelő fogásokkal megismertetni vendégeit, de az eddig megszokott ételeket is kreatívan, kifinomult igényességgel tálalja. A tradicionálisan magyar, hagyományos alapanyagok tiszteletben tartása mellett folyamatosan törekszik az új, meghökkentő összetevők és kombinációk kipróbálására is! Jó étvágyat!
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 szelet kb. 20 dkg-os pulykamell
- 25 dkg gesztenyemassza
- 10 dkg gesztenye
- ½ fej kelkáposzta
- 6 dl tejszín
- só, fehérbors, szerecsendió
- étolaj a sütéshez
- 1 csapott evőkanál keményítő
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 80 dkg burgonya
- 10 dkg vaj
- 4-5 dl tej
Elkészítés:
A gesztenyéket forrásban lévő vízben kb. 10 percig blansírozzuk (főzzük), majd jeges vízben lehűtjük és apróra vágjuk. Később beledolgozzuk a gesztenyemasszába.
Értelmiségi családba születtem, nagyon szeretem Őket és nagyon büszke vagyok rájuk!!! A Gellért Hotelben kezdtem a gyakorlati éveimet, Novák Ferenc SÉF ÚR kezei alatt, akit a mai napig mentoromnak, tanáromnak, segítőmnek és nevelőmnek tartok. A hidegkonyhától, a reggeliztetésen át a tálalásig mindent megtanultam, sőt, sorra járhattam a bel,- és külfödi versenyekre. Amikor a séf úr nyugdíjba ment, én is váltottam. Jött a Balaton közeli Kolping Hotel. Szuper volt. Sok év után, – családi okok miatt is – , és véletlenül is, jött a Spirit, szintén nagyon jó volt, újabb kihívás! Kis szünet után egy kevés idő Budapesten, majd a Spiritben megismert feleségemmel Németországba mentünk! Kis szállodában dolgoztunk én voltam a konyhafőnök, feleségem az igazgatóhelyettes! Szép volt, jó volt de elég volt! Hazajöttünk! Jól tettük! Most ITTHON VAGYUNK!
A pulykamelleket kissé kiverjük, sózzuk, borsozzuk, majd a gesztenyekrémmel megkenjük és feltekerjük! Ha szükséges fogvájóval összetűzzük.
Kevés olajon, szép pirosra körbe pirítjuk, majd tepsibe fektetjük. 1 db vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát durvára vágunk, a húsok mellé szórjuk, kevés vizet öntünk alá, majd forró sütőben alufóliával letakarva kb. fél órán keresztül készre sütjük!
A káposztát vékony csíkokra szeljük, és sós, forrásban lévő vízben szintén blansírozzuk kb. 3 percig, majd jeges vízben lehűtjük.
A tejszínt egy lábasban forralni kezdjük, sót és borsot adunk hozzá, majd mikor már majdnem a felére visszaredukálódott, beletesszük a kissé kinyomkodott káposztát. Jól átforraljuk. Szükség esetén után ízesítjük.
A burgonyából , vajból, tejből, sóból és szerecsendióból hagyományos módon pürét készítünk, majd az apróra vágott, folyamatos kevergetés mellett barnára pirított hagymát hozzákeverjük.
A pulykamelleket kivesszük a tepsiből és tetszőleges módon szeleteljük. A szaftját rúdmixerrel pürésítíjük, majd egy kevés hideg vízzel elkevert keményítővel beállítjuk a kívánt állagot, és kiforraljuk.
Hozzászólás zárolva.