Facebook hozzászólás
2 947

Görög joghurtos citromtorta ANYUKÁMNAK

Különleges torta jár a különleges anyukáknak! Ez a jól kipróbált receptem biztos sikert arat majd nálad is. Picit „babrás” – főleg a nem gyakorlott sütőknek -, de nem megéri, ha az anyukánkról van szó? Ha nem mersz belevágni a tortalap megsütésébe, végy készet, és onnantól próbáld pontosan követni a receptemet! Isteni lesz!  

Az egyszerűség kedvéért a hozzávalókat külön-külön adom meg az egyes munkafázisokhoz!

Görög citromtorta lime-mal és színes cukorkákkal díszítve, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Hozzávalók – a tortalaphoz:

  • 15 dkg rétesliszt
  • 1 zacskó sütőpor
  • 8 dkg vaj
  • 17 dkg porcukor
  • 4 tojás
  • 1 db narancs

– a locsoláshoz:

  • 1 db narancs leve
  • 1 db citom leve
  • 2 ek porcukor

– a krémhez:

  • 2,5 dl tejszín
  • 4 db citromos görög joghurt (egyenként 125 grammos)
  • 2 db lime (zöld citrom)
  • 4 ek porcukor
  • 1 tasak zselatinfix

Elkészítés:

Bélelj ki sütőpapírral egy 26 cm-es átmérőjű kapcsos tortaformát. Moss meg egy narancsot, reszeld le a héját, facsard ki a levét. Válaszd szét a tojásokat. A fehérjéket vert kemény habbá, a sárgáját keverd habosra a cukorral, a vajjal, és apránként add hozzá a narancs levét, reszelt héját. A lisztet keverd össze a sütőporral, adja hozzá egy késhegynyi sót, majd az egészet add hozzá a tojássárgás masszához. Dolgozd össze, majd néhány laza mozdulattal óvatosan forgasd bele a felvert tojásfehérjét. Öntsd a tortaformába, és jól előmelegített, 180 fokos sütőben legfeljebb 30 perc alatt süsd készre. Hagyd kihűlni a formában, csak ezután vedd le róla az abroncsot.

Keverd össze a locsoláshoz szükséges alapanyagokat. A kihűlt tortalapot vágd ketté, felülről szurkáld meg egy hurkapálcával, és alaposan öntözd meg a locsold meg a narancsos, citromos, cukros lével. Amíg ezt szépen magába szívj, elkészítjük a krémet.

Megmossuk a lime-okat. Az egyiknek lereszeljük a héját, levét kifacsarjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. Külön keverjük össze a joghurtokat a zöld citrom levével, a héjával, a porcukorral, majd óvatosan, hogy ne essen össze beleforgatjuk a tejszínhabot és a habfixálót. Most már csak meg kell kenni a tortalapokat, és díszíteni az egészet! Vedd a krém kb. egyharmadát. Ezzel kend meg a tortalap alsó lapjának tetejét. Rakd rá a tetejét. Most azt is, és persze a torta oldalát is gondosan dolgozd el. Csak közvetlenül a tálalás előtt díszítsd! A tetejére szórd a másik zöld citrom reszelt héját, citromgerezdeket, színes cukorszemeket is tehetsz rá!

Imádom a citromot! Itt egy ünnepi halas recept is, aminek nélkülözhetetlen kelléke a citrom! Jó étvágyat az anyukáknak, a nagyiknak, a dédiknek, és persze a gyerekeknek! Szép ünnepet mindenkinek!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!