Ízkavalkád! Sertésborda vincellér módra
Ízkavalkád borral, konyakkal, fűszerekkel és ízletes hússal.
Hozzávalók: 6 szelet csontos sertéskaraj, 40-40 deka fehér és vörös csemegeszőlő, 2 deci félédes fehérbor, 3 centiliter konyak, 4 evőkanál liszt, 1 babérlevél, 3 evőkanál olaj, só, őrölt bors. A mártáshoz: 4 deci vörösbor, 3 deka vaj, 2 evőkanál borecet, 1 evőkanál ételkeményítő, 1 evőkanál kristálycukor, csipet só.
Elkészítése: a karajszeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd mindegyiket lisztben megforgatjuk, ezután az olajon egy edényben mindkét oldalukon hirtelen megsütjük. A hússzeletekre ráöntjük a bort, hozzáadva a babért, fedő alatt puhára pároljuk, majd mellédobjuk a szőlőszemeket, és még 5-6 percig együtt pároljuk. Végül leöntjük a konyakkal, és az egészet melegen tartjuk. A mártáshoz a vajon karamellizáljuk a cukrot, felöntjük a vörösborral és a borecettel, picit sózzuk, s néhány perc alatt összefőzzük. A keményítőt feloldjuk fél deci vízben, és hozzáadjuk a mártáshoz, miként a leszűrt pecsenyelét is. A hússzeleteket tálra tesszük, mellérakjuk a szőlőszemeket, és leöntjük a mártás egy részével. A többit csészében kínáljuk. Párolt rizzsel vagy burgonyapürével tálaljuk.
A recept a Konyha&Fürdő magazin 2010/3. számában jelent meg.
Hozzászólás zárolva.