Mákos pite aszalt szilvával
Gluténmentesen elkészíthető, vegán sütemény. Egy nagyon egyszerűen elkészíthető pitealapot töltöttünk meg aszalt szilvával felturbózott mákkal. Ha van télire eltett szilvalekvárotok a spájzban, azzal is nyugodtan elkészíthető. A szilva ízessé, krémessé, puhává varázsolja a máktölteléket. Az aszalt szilva vagy a szilvalekvár a mákkal együtt a tél kincsei, egészségünk őrzői, egymással nagyon jól harmonizálnak, tökéletessé téve a töltelék ízét, zamatát. A piténk tetejére vékony vaníliapudingot simítottunk, amely azonban nem elmaradhatatlan része, inkább csak díszítője a süteménynek – írja a bulkshop.hu.
Hozzávalók egy nagyobb piteformához:
A tésztához:
1,5 bögre zabpehelyliszt
3 evőkanál kókuszliszt
2 lentojás: 2 tojásnak megfelelő tojáspótló / 1 dl lenfehérje / nem vegánoknak 2 tojás
1 nagy evőkanál kókuszzsír
3-4 evőkanál eritritol / kókuszcukor / cukorpótló / cukor
1 bögre narancslé / növényi tej
1 tasak sütőpor (a sütési gyakorlatunknak megfelelő)
fűszerek: fahéj, szegfűszeg, kardamom, vanília, só (mindenből egy kevés)
A töltelékhez:
1,5 bögre mák
3 nagy evőkanál szilvalekvár / 1,5 bögre aszalt szilva
2 evőkanál útifű maghéj
2 deciliter víz
szükség szerint cukor / cukorpótló
A pudinghoz:
1 tasak bolti, vegán, GM mentes puding / saját készítésű
Elkészítés:
1. A pitetészta elkészítése:
Készítsük el a lentojást, ha azzal dolgozunk: 2 evőkanál lenmagot őröljünk meg és 6 kanál vízben keverjük el. Hagyjuk állni 5-10 percig. A hozzávaló lisztekben morzsoljuk el a kókuszzsírt. A lentojást és a többi hozzávalót adjuk a lisztekhez, és gyúrjunk belőle puha, de jól formázható tésztát. Nyomkodjuk a tésztát egy piteformába, és 180 fokos sütőben süssük meg 12-15 perc alatt. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni.
2. A máktöltelék elkészítése:
Mossuk meg alaposan és 15-20 percre áztassuk be az aszalt szilvát, ha azzal dolgozunk. Az áztató víz nagyobb részét szűrjük le, kevés visszamaradt vízben turmixoljuk meg a szilvát. Innentől kezdve lekvárként dolgozhatunk vele. Daráljuk le a mákot. Daráljuk meg az útifű maghéjat, ezzel fogjuk majd megszilárdítani a tölteléket. Tegyünk fel 1 bögre (2.5 dl) vizet főni, amikor forr, dobjuk bele a darált mákot és egészen kicsikét főzzük meg. Keverjük el a mákban a lekvárt. Hagyjuk kicsit hűlni. A langyos mákos, lekváros keverékbe keverjük bele az útifű-darálmányt. Kóstoljuk meg, édesítsük, ha szükséges.
A puding elkészítése:
Ha bolti pudinggal dolgozunk, járjunk el a tasakon lévő utasítás szerint. Ha mi magunk készítjük a pudingot, két evőkanál kukoricakeményítőt kavarjunk el 4 deciliter növényi tejben, és főzzük sűrűsödésig. A tűzről levéve édesítsük meg, keverjünk el benne 1/2 mokkáskanál kurkumát és 3 evőkanál cukrot. Ízesítsük egy kávéskanál vaníliakivonattal vagy aromával. A többi már gyerekjáték! Simítsd a pitébe a mákos tölteléket, arra a pudingot, és díszítsd néhány szilvadarabbal! Fejedelmi lesz!
Jó étvágyat kíván hozzá a bulkshop.hu.
Hozzászólás zárolva.