Paprikával gazdagítva
Paradicsomos húsgombóc magyarosan
A klasszikus paradicsomos húsgombóc receptje Olaszországból származik és komoly tradíció övezi. Még a legendás Keresztapa című filmben is van egy jelenet, mikor Don Corleone emberei épp húsgombócos spagettit főztek maguknak. Reméljük nem jut el a fülükbe, hogy mi ezen változtattunk kicsit.
Nem mondunk azzal újdonságot, ha eláruljuk, hogy mi magyarok igenis szeretünk mindent a magunk szájíze szerint formálni, pláne akkor, amikor főzésről van szó. Nyilván csodálatos az olaszok húsgombóca, na de tudunk mi még ennél jobbat is, igaz?
Paradicsomos húsgombóc magyarosan
Hozzávalók:
60 dkg darált sertéshús
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 tojás
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 kis dobozos sűrített paradicsom
2 paprika
2 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
5 dl húsalaplé
só, bors, piros paprika, babér levél
Elkészítés:
A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és kevés olajon megfonnyasztjuk. A fokhagymát fokhagymaprésen áttörjük. A darált húst összekeverjük az előkészített vöröshagymával és fokhagymával, aztán jöhet hozzá a tojás, majd a zsemlemorzsa is. A masszát jól kikeverjük, sóval, borssal és egy kiskanálnyi piros paprikával ízesítjük. Letakarva félretesszük, addig elkészítjük a mártást. Egy evőkanál olajon megpirítjuk a paradicsom pürét, hozzáadjuk a lisztet, felöntjük a húsalaplével, és hozzáadjuk az előzőleg feldarabolt paprikákat. A szószt sóval, borssal ízesítjük, beledobunk két babérlevelet. A húsos masszából vizes kézzel kis gombócokat gyúrunk, majd óvatosan a paradicsomos szószba helyezzük őket. 35-40 perc alatt, alacsony lángon készre főzzük. Főtt burgonyával tálaljuk.
Még több recept:
Gulyásleves cipóba töltve
Juhtúrós sztrapacska szalonnával meghintve
Hozzászólás zárolva.