Rizslisztes szedres pite – P&P módra
Továbbra is ontják kitűnő kollégáim a jobbnál jobb recepteket! Ez most különlegesen izgi, mert a rizsliszt remek megoldás, ha gluténérzékenyeknek szeretnénk süteményt készíteni – vagy ha csak valami újat kipróbálni! A pite tésztája fehérebb, lágyabb, mondhatni krémesebb lesz tőle, mint ha búzaliszttel készítenénk.
Hozzávalók:
- 15 dkg rizsliszt
- 7,5 dkg vaj vagy margarin
- csipet só
- 1 ek barnacukor
- víz
- 2 tojás
- 2 dl tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- ízlés szerint barna cukor
- 50 dkg szeder
Elkészítés:
A rizslisztet a hideg vajjal összemorzsoljuk, sózzuk, cukrozzuk és annyi vizet teszünk hozzá, hogy sima, gyúrható, nem ragacsos tésztát kapjunk. Folpackba csomagolva legalább fél órára hűtőbe tesszük. (Lehet akár egy éjszakára is, attól sem lesz baja!) A tésztát kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy sütőpapírral kibélelt piteformát úgy, hogy pereme is legyen. Rászórjuk a megmosott és
gondosan megszárított szedret, és megszórjuk a barna cukorral.
Mirelite szederből is készíthető, ez esetben viszont számolnunk kell a fagyasztott gyümölcsből kiolvadó sok folyadékkal. Hogy ez ne áztassa el a tésztát, zsemlemorzsával érdemes átforgatni a gyümölcsöt. Azért, hogy ne „bukjuk” a gluténmentességet, válasszunk ebből is gluténmentes változatot!
A gyümölccsel megtöltött tésztát tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és süssük addig, amíg a tészta széle egy pici színt nem kap. Ez körülbelül 20 perc. Ezalatt keverjük össze a tejszínt a két tojással és a vaníliás cukorral. Ha félig megsült a torta, öntsük nyakon a tejszínes öntettel, és süssük tovább, amíg az puding szerűre szilárdul és szép színt kap.
Hozzászólás zárolva.