Facebook hozzászólás
1 231

Sonka- és tojásmaradékok újrahasznosítása

A nagyböjt időszaka után túl vagyunk ismét egy nagy „evés-ivás ünnepen is. Előfordulhat, hogy túlméreteztük az adagokat, és most nem tudunk mit kezdeni a maradékokkal. Ha unjuk már enni a hagyományos formában, kidobni meg luxus lenne, van néhány jó ötletünk a sonka- és tojásmaradékok „újrahasznosítására.

Íme, néhány tippünk!

Rakott tészta

A sonkamaradékokat (különösen, ha száraz) feldaraboljuk, majd 2 dl tejföl, 2-3 egész nyers tojás, 10 dkg sajt, bors keverékébe forgatjuk.

Kifőzünk kb. fél kiló tésztát (legjobb a csavart, esetleg a kockatészta), majd megforgatjuk az előbbi masszában, és tűzálló kivajazott tálba tesszük. Egy két darabka margarint még dobhatunk rá, zsiradékként. A tetejére reszelhetünk még sajtot, majd kb.20 percre forró sütőbe tolva, mérsékelt lángon megsütjük.

Egy kis tejföllel, ízlés szerint ketchuppal tálaljuk. Ízletes, gyors ebéd vagy vacsora is lehet.

Sonkás tekercs

Hozzávalók: 35 dkg mélyhűtött leveles tészta, 1,25 dl tejföl, 1 tojássárgája + 1 tojás, 20 dkg főtt füstölt sonka, 4 főtt krumpli, őrölt fekete bors, 1 kk. majoránna; a tetejére: 1 tojás, köménymag.

Elkészítése: A leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedjük. A tejfölben elkeverjük a tojást, a tojássárgáját. A sonkát felkockázzuk, a meghámozott krumplit lereszeljük. Egy lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát 3 mm vastagra, és a 2/3-ad részét bekenjük a tejfölös-tojásos krémmel. Meghintjük a sonkával és a reszelt burgonyával, sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük, és óvatosan feltekerjük. A tekercs két szélét alágyűrjük, és egy kizsírozott, sütőpapírral bevont tepsibe tesszük. Megkenjük felvert tojással, meghintjük köménymaggal, és 210 fokra előmelegített sütőbe téve kb. 40 perc alatt aranysárgára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük, és tálaljuk. Elmaradhatatlan kísérője a sör.

Sonkás palacsinta

Normál palacsintatésztát készítünk, a ledarált vagy apróra vágott sonkamaradékot beleforgatjuk, és kisütjük. Ha vacsorára fogyasztjuk, készíthetünk mellé fokhagyma-  vagy gombamártást is.

A kész palacsintákat meg is tölthetjük a megmaradt és ledarált sonka-, pörkölt- vagy éppen tojásmaradékokkal. Egy kis tejföllel, sajttal leöntve, tűzálló tálba téve, kissé átgyengítjük a sütőben.

Rakott krumpli sonkával

Készíthetünk majdnem hagyományos rakott krumplit is a főtt tojásokból és sonkákból. A sonkák alá azonban tegyünk egy-két fej vöröshagymát, melyet egy kis olajon megpirítunk, és a zsiradékkal együtt tesszük a többi anyaghoz. Gazdagon leöntjük tejföllel.

Sonkaszelet sörtésztában

Hozzávalók: 40 dkg főtt füstölt sonka, 2 tojás, 3 dl világos sör, 12 dkg liszt, 5 dl olaj, 1 fejes saláta.

Elkészítése: a fejes salátát leveleire szedjük, gondosan megmossuk, és megszárítjuk. A főtt sonkát 3-4 milliméter vastag szeletekre vágjuk. A sört simára keverjük a liszttel, a tojások sárgájával, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjékből vert habot. A sonkaszeleteket megforgatjuk a sörtésztában, és forró olajban mindkét oldalukat megsütjük, majd lecsepegtetjük. A salátaleveleket tálra rendezzük, és elhelyezzük rajtuk a sonkaszeleteket. Köretként burgonyasalátát, akár majonézes burgonyát is adhatunk.

Sonkás-sajtos csiga

Hozzávalók: 20 dkg margarin, 30 dkg liszt, 1 kk. só, 1 dl tejföl, 2,5 dkg élesztő; a töltelékhez: 15 dkg reszelt sajt, 15 dkg darált sonka, 1 ek. tejföl, 1 tojás.

Elkészítése: a tésztához valókat jól összedolgozzuk. Legalább 1 órát hagyjuk a hűtőben állni, vagy másnapra is eltehetjük. Közben összekeverjük a reszelt sajtot, a darált sonkát, a tejfelt és a tojást. A tésztát lisztezett deszkán 1/2 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Rákenjük a tölteléket, és szorosan feltekerjük. A rudat 1/2 cm-es szeletekre vágjuk, a szeleteket margarinnal kikent sütőlapra helyezzük, és a megmaradt sajtreszelékkel megszórjuk. Előmelegített sütőben világosra sütjük (kb. 15-20 perc). Megjegyzés: nagyon finom, főleg frissen. Kitűnő vendégváró, és nem bonyolult.

Töltött tojás – főzelékekhez

Ha nincs kedvünk simán megenni a főtt tojást, akkor azt félbevágva, és a sárgáját kikotorva egy kis ételízesítővel, borssal, mustárral, egy kevés margarinnal, egy fej apróra vágott vöröshagymával fűszerezve töltsük vissza a főtt fehérjébe. Mindenféle főzelék mellé kitűnő „feltét”.

Tojáspörkölt

Egy nagy fej vöröshagymát olajon megpirítunk, egy csipetnyi pirospaprikával megszórjuk, és beletesszük a 4-8 darabra vágott főtt tojásokat. Borssal, ételízesítővel fűszerezzük, mintegy5 percig sütjük. Főzelékekhez kínáljuk.

Sonkás-tojásos szendvicskrém

Apróra vágjuk a sonkát, a főtt tojásokat és egy fej hagymát. Mustárral, sóval, friss petrezselyemmel, borssal, egy kanál tejföllel és egy diónyi vajjal vagy margarinnal összekeverjük. (esetleg turmixoljuk).

Melegszendvicsnek, sajttal megszórva kitűnő vacsora. De akár a reggeli asztalra vagy tízóraira is kitűnő friss zsemlébe, kenyérszeletekre, egy szelet paprikával paradicsommal vagy retekkel.
Egyszerű ötletek, s talán nem is ismeretlenek a legtöbb háziasszony előtt. De lehet, hogy nem mindig jutnak eszünkbe a temérdek maradék láttán. Alapötletek, melyek egy kis fantáziával tovább variálhatók.

Jó étvágyat!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!