Facebook hozzászólás
226

Szuper aranygaluska vaníliamártással

Aki szereti, az nem sajnálja rá az időt. Elsőre kissé macerásnak tűnik, de ez mindennel így van. Azonban megéri a fáradtságot. Idénygyümölcsökkel dekorálva mutatós és nagyon finom édesség.

Aranygaluska vaníliamártással

0,5 kg liszt
3 dkg kristálycukor
2 db kockacukor
2,5 dkg élesztő
8 evőkanál vaj
1 dl tej
2 db tojássárgája
10 dkg dió
reszelt citromhéj ízlés szerint
só ízlés szerint

Vaníliamártás

2 csomag vaníliás cukor
3 dkg porcukor
2 dkg finom liszt
2 db tojássárgája
5 dl tej

Az aranygaluska tésztájához a lisztben elkeverem a sót, a kristálycukrot, belereszelem a citrom héját, hozzáadom a 2,5 dl tejben elhabart tojássárgáját és 5 evőkanál olvasztott vajat. Az 1 dl kockacukros tejben felfuttatom az élesztőt, a lisztbe öntöm, és sima, nem túlságosan kemény tésztává dolgozom ki.

Addig dagasztom, amíg a tészta hólyagos nem lesz, és nem ragad sem a tálhoz, sem a kezemhez. Ezután konyharuhával letakarom, és langyos helyen a kétszeresére kelesztem. Ha megkelt, olvasztott vajba mártogatott kanállal diónyi darabokat szaggatok a tésztából. A galuskákat olvasztott vajjal megkenem, és darált dióban meghempergetem.

Vajjal kikent és kilisztezett tepsibe szép sorban egymás mellé teszem, amíg a tepsi meg nem telik. Még egy félórát kelesztem, majd előmelegített sütőben, 150 fokon 35-40 percig sütöm.

A sülés közben összenőtt galuskákat szétszedegetem, tányérokra adagolom, porcukorral megszórom, és nyakon öntöm a vaníliamártással.
Idénygyümölcsökkel dekorálva mutatós és finom édesség.

A vaníliamártáshoz a tojássárgájákat kikeverem a porcukorral, és hozzáadom a lisztet. A tejet felforralom a vaníliarúddal vagy a vaníliás cukorral, a forró vaníliás tejet a tojássárgájás cukorhoz adom, és vízgőz fölött folyamatosan kevergetve besűrítem.

Jó étvágyat kívánunk!

Forrás: www.videkize.hu



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!