Üvegbe zárt nyár, ez a lestyán!
Nagyanyáink még nem használtak leveskockákat a vasárnapi húsleveshez. Ők lestyánt tettek el télire! Tegyük el mi is ezeket az étvágygerjesztő, görcsoldó, vízhajtó leveleket! Ilyenkor érdemes learatni, mert ebben az időszakban a legintenzívebb az íze! Húslevesek, csorbák, a kacsasütés káprázatos fűszere!
Hozzávalók:
- lestyán
- só
Elkészítés:
Mossuk meg, csepegtessük le a növényt. Vastag szárairól tépkedjük le a leveleket, és vágjuk ne túl apróra. Tegyük sóval meghintve rétegesen egy mély tálba. Nagyjából 10 dkg levélhez 3 dkg só kell. Hagyjuk így vagy 8 órát, majd tegyük jó szorosan az összeesett leveleket tiszta üvegekbe. Zárjuk le, és ha átlátszó az üveg, tekerjünk rá egy kis alufóliát. Ha nem kap fényt, még a színét is megőrzi! Meglehetősen intenzív az íze!
Sós uborka télire
Úgy látszik, ez a hét a befőzés, a télre készülődés időszaka lett. Valahogy minden növény, gyümölcs, zöldség hamarabb érik. Akkor pedig nincs mit tenni, most kell feltölteni a kamránkat. Szerintem már meg sem lep senkit, hogy ez is a lőrinci nagymamám kis receptes füzetéből került elő!
Hozzászólás zárolva.