Facebook hozzászólás
2 374

Vasi pecsenye hagymás, magos burgonyával

A napokban valahol, szóba került a vasi pecsenye… No, több se kellet nekem…, igaz, tarja helyett hosszúkarajból készítettem, de ettől még nem lett „rosszabb” és talán kicsit könnyebben, gyorsabban is készült el. Köretnek burgonyát pirítottam, jó sok hagymával, és ha már vasi, akkor egy kis tökmagot is szórtam közé, mellé pedig egy szlovén ihletésű uborkasalátát dobtam össze. JA! …és mivel a szalonna még semmit nem rontott el, egy egész keveset pirítottam hozzá – árulta el Steffel Csaba

Vasipecsenye, Kép: Steffel Csaba
Kép: Steffel Csaba

Hozzávalók:

  • 60 dkg hosszúkaraj v. tarja
  • 4 dl tej
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg liszt
  • 2 csapott ek. fűszerpaprika
  • bors, só
  • 80 dkg burgonya
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2-3 ek tökmag

A salátához, mérés nélkül:

Elkészítés: 
A tejet zúzott fokhagymával és borssal elkeverjük. A hosszúkarajt felszeleteljük, finoman megklopfoljuk, majd legalább egy éjszakán át a fokhagymás tejben pácoljuk.

Grillezett sertéskaraj édesköménnyel és laskagombával
Az édeskömény a mediterrán és a közel-keleti konyha egyik meghatározó alapanyaga. Sütve, főzve, és nyersen is pompás ízt ad az ételeknek. Nagyon jól beilleszthető a diétás, fogyókúrás étrendbe mert gyorsítja az anyagcserét, és segíti az emésztést, ráadásul még a kalóriatartalma is alacsony – ajánlja receptjét – írja az őrülten jó ételek szerkesztője.

A lisztet elkavarjuk a fűszerpaprikával. A hússzeleteket kivesszük a tejből, és egy szűrőben alaposan lecsepegtetjük, ha kell átforgatjuk, de semmiképp se „törölgessük”, ne itassuk le róla a pácot!!! Egy serpenyőben, olajat hevítünk. A hússzeletek, megsózzuk, aztán a paprikás-lisztbe forgatjuk, és a felhevült olajban szépen mindkét oldalukról megsütjük.
Csak 1 jó tanács: A hússzeleteket, jól nyomkodjuk bele a lisztbe, és mindig frissen(!) lisztezzük, tehát NE dolgozzunk előre; hanem egyből tegyük bele a jó meleg zsiradékba. A zsiradék mennyisége, annyi legyen, hogy épp csak egy picit „lógjon ki a szeletek teteje”, de a túl sok sem jó! A legyen jó meleg azt jelenti, hogy nem túl forró(!) a zsiradék amikor beletesszük a húsokat (kellemesen sissiteregjen); és eleinte ne nyúljunk hozzá, ne piszkáljuk, ne igazgassuk, hagyjuk, hogy a paprikás-liszt megsüljön, megkössön rajt.
A burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk, cikkekre vágjuk. Forró zsiradékban elkezdjük pirítani a burgonyacikkeket, aztán félkarikákra vágott hagymát szórunk közé, majd 2-3 evőkanál tökmagot dobunk rá, és megsózzuk.
Az uborkát legyaluljuk picit megsózzuk, megcsepegtetjük citromlével, pár perc után kicsit kinyomkodjuk, és befűszerezzük, majd a tejföllel összekeverjük.
Ennél a salátánál, nem írtam különösebb menyiséget; mindenki készítse saját ízlésének megfelelően, az adott fűszerekkel, sőt aki „megriad tőle”, akár még a citromlét is kihagyhatja.
Ehhez kíván jó étvágyat az őrülten jó ételek kreátora!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!