Facebook hozzászólás
550

Vizes piskóta- kezdőknek is!

Bár a kezdő háziasszonyok a kész tortalapokat és piskótatekercseket vásárolják meg nagy előszeretettel, a házi friss változatának mégsincs párja. Próbálja ki, ízleni fog! Percek alatt kész…

Piskótatortalap (alaprecept)

Hozzávalók: 6 evőkanál kristálycukor, 6 egész tojás, 6 evőkanál finom liszt

Elkészítés:

  1. A tojások sárgáját 4 evőkanál cukorral krémesre, fehéredésig keverjük. (Ez elektromos habverővel, max. fokozaton 3-4 perc). A tojás fehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is beledolgozzuk.
  2. A hab egyharmadát a cukros tojás sárgájára tesszük, de még nem keverjük el. Beleszitáljuk a liszt egyharmadát (így nem lesz csomós), majd óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék habot és lisztet ugyanígy, két részletben keverjük bele.(lágyabb és levegősebb lesz!)
  3. A masszát kivajazott, belisztezett vagy sütőpapírral bélelt, 24 cm átmérőjű tortaformába simítjuk, majd közepes lánggal 30-35 percig sütjük. Akkor jó, ha a szélén a forma falától láthatóan kezd elválni.

Jó tanácsok:

– Ha a piskóta korongot 3 részre akarjuk vágni, akkor 1 tojással, 1 evőkanál cukorral, és ugyanennyi liszttel többet számoljunk. Így könnyebben felvághatjuk.

– Ha kakaós piskótát sütünk, 1 evőkanál keserű kakaóport használjunk, ugyanennyi liszt helyett, és a cukorral felvert tojássárgájába öntsünk 1 evőkanál vizet.

– Diós piskóta esetében, 2 evőkanál liszt helyett, 2 evőkanál darált diót tegyünk.

– Ha piskótatekercset akarunk, akkor 7 tojás, 7 evőkanál liszt és cukor kell, egy szögletes nagy tepsihez.

Idő: 30-50 perc

Vizes piskóta – 4 főre – ezt is használhatjuk tortaalapként

Hozzávalók: 4 tojás, 10 evőkanál hideg víz, 10 dkg (5 evőkanál) kristálycukor, ugyanennyi liszt, 2 púpozott evőkanál porcukor

Elkészítés: A tojások sárgáját a vízzel habosra keverjük (ez robottal 1-2 perc), majd a cukrot hozzáadva addig keverjük tovább, míg az el nem olvad benne, és kissé kifehéredik, tejföl sűrűségű lesz. Ez konyhai robotgéppel max. fokozaton kb.2-3 perc. A lisztet beleszórjuk.   Kemény habbá verjük a tojás fehérjét, a vége felé evőkanalanként a porcukrot is hozzáadjuk, majd óvatos mozdulatokkal – nehogy összetörjön – az előzőekbe forgatjuk. Végül sütőpapírral bélelt vagy kivajazott gáztepsibe simítjuk. 





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!