Facebook hozzászólás
494

Vigyázat! 10 jel, hogy romlott húst vettél!

Napról napra érkeznek a romlott, kétes minőségű húsokról szóló hírek, alkalmi húsfeldolgozókról készült megdöbbentő felvételek. A húskészítmények, csak úgy mint a tejtermékek, cukrászsütemények vagy hidegkonyhai ételek, gyorsan romlanak, tárolásuk illetve elkészítésük nagy figyelmet igényel.

Nem árt tehát az óvatosság mind a vásárláskor, mind pedig a húsételek elkészítésekor – írja a MEBIH.

Milyen jelei lehetnek annak, hogy a boltban nem megfelelő minőségű húst adtak nekünk?


  • színváltozás: fénytelen szín, zöldes  szín

  • kellemetlen szag

  • nyálkás, ragadós tapintás

Ha sonkát veszünk, és túl könnyűnek találjuk, az arra utalhat, hogy vizes. De gyanúra adhat okot a túlságosan kedvező ár is.

Halvásárláskor mire kell figyelni?

A romlott halra utalhat az, ha:


  • száraz, ragadós

  • rossz szagú

  • zavaros szemű és kitágult pupillájú

  • a kopoltyú barnás színű

  • a halhús vágási felülete bézs színű

Hogyan tároljuk és készítsük elő a húst otthon?

Fontos, hogy tiszta konyhában, tiszta eszközökkel dolgozzunk. A hús vágásához tartsunk külön vágódeszkát és kést.

A húst elkülönítve vigyük haza az összes többi élelmiszertől, és a hűtőben is figyeljünk arra, hogy ne érintkezzen más élelmiszerekkel.

Figyeljünk a hús szavatossági idejére!

Elkészítés előtt alaposan mossuk meg, de ne áztassuk, és igyekezzünk minél hamarabb feldolgozni!

A hússal érintkezett eszközöket(vágódeszka,kés) azonnal mossuk el meleg, mosószeres vízben.

Az elkészítés egyes fázisai között mossunk mi magunk is kezet! Használjunk papírtörlőt, ne a konyharuhát!

Törekedjünk az alapos főzés-sütésre!

A maradékot pedig minél hamarabb hűtsük le, mert néhány órányi szobahőmérsékleten tárolás már veszélyes lehet.

KV



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 465

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!