Facebook hozzászólás
810

SZUNDÍTANI ÉR!

2020 az Alvás Éve: az alvás a legolcsóbb gyógyszer

Aludni mindenki szeret – illetve sokan csak szeretnének, de nem tudnak. Mások pedig inkább kitolják az ébrenlétet, hogy minél többet ’élhessenek’. Az Alvás hete program segít abban, hogy megtaláljuk a helyes egyensúlyt.

Azt elmondhatjuk, hogy az iskolakezdés felkelési problémákat okozott úgy a gyerekeknél, mint a szüleiknél. Hiszen majd’ fél évig jóval tovább alhattak, szervezetük, bioritmusuk kiesett a megszokott rendszerből. Nekik is segíthet az Alvásszövetség kampánya, ami többek között azt is hirdeti, hogy aludni nem szégyen! Sőt!

Ebben az őrülten robogó világban, amiben számos területen kell teljesítenünk, szinte mindenki az alvásidőből csen el egy kicsit. Vagy sokat. De ez totálisan visszaüthet, ugyanis az alvás az egyik legkézenfekvőbb, mi több, a leghatékonyabb regeneráló eszközünk, mondhatjuk: a legolcsóbb gyógyszer. Ha nem adjuk meg a testünknek a minimun 6, de még inkább a 8 órás alvást, a rendszer előbb-utóbb összeomlik. Mi tagadás, rosszul hangzik, hogy életünk egyharmadát átalusszuk, de ha ezt a hányadot radikálisan csökkentjük, előbb-utóbb megbetegszünk.

Az alvás gyógyít Fotó: Pexels
Az alvás gyógyít Fotó: Pexels

 

Bagoly kontra pacsirta

Nagyon fontos, hogy ne akarjuk megerőszakolni a genetikánkat abban a tekintetben, hogy korán- avagy későn kelő típusúak vagyunk! Kutatások bizonyították, hogy ezt hozzuk magunkkal, és ha életkörülményeink nem kényszerítenek az ellenkezőjére, legjobb, ha ennek mentén is élünk, ugyanis ez a tényező kihat a teljesítményünkre.

  • A pacsirta reggel igen hatékony, de bizony estére kifárad és hamar le is fekszik, hiszen hajnalban ébred.
  • Ezzel szemben a bagoly szinte fizikailag képtelen korán kelni és ha erre kényszerül, nem tud azon az energiaszinten működni, ahogy tenné néhány órával később. Ugyanakkor fáradhatatlan, éjjel egykor még mindig aktívan tud dolgozni, ötletelni.

Akármelyik csoportba tartozzunk is, a lényeg , hogy legyen 8 órás alvási időnk. Hogy ez este 10 és hajnal 6, vagy éjjel 2 és délelőtt 10 között van, azt meghatározhatják a fentiek, de a 8 óra szükséges. Szakértők szerint az lenne a  legszerencsésebb, ha 11 és 7 óra között aludnánk, mert az éjfél előtt alvásnak extra hozadékai vannak az agyunk számára. Azt  is javasolják, hogy állítsunk be egy számunkra ideális időpontot és minden nap ugyanakkor feküdjünk és keljünk. Ugyancsak jó szívvel ajánlják a délutáni szundikálást, amit mintha csak a gyerekeknél fogadnánk el … Pedig 20-25 perc nagyon serkentő lehet az elménkre.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Eljegyzési ajándékötletek a jegyespár hölgytagjának

Az eljegyzés egy életre szóló lépés, melynek során a páros megteszi az első lépést, hogy összekösse az életét. A…

Egy történet, amit érdemes megismeri a mózeskosárról

Első hallásra talán furcsának tűnhet, hogy miért nevezik így a babakocsi egyik részét. A titulus viszont egy nagyon…
1 / 3 454

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!