>
Facebook hozzászólás

EGY FURA BETEGSÉG

A sérv hálójában

Lehet velünk született vagy kialakulhat később is a sérv, főként nagyobb terhelés miatt vagy egyes műtétek után is. Gyakran visszahúzódhat, és nem kell műteni, de súlyosabb esetekben elkerülhetetlen a beavatkozás. Szerencsére ma egy sérvműtét már nem jelent nagy kiesést sem az iskolából, sem a munkából, és az operációk során használt korszerű hálók alkalmazásával a kiújulás esélye jelentősen csökkenthető. Dr. Sipos Péter, a Duna Medical Center sebész szakorvosa elmondja, mi a teendőnk, ha felmerül a sérv gyanúja.

Sérv a hashártya kitüremkedése, amely a hasfal gyenge pontjain alakul ki. Találkozhatunk vele a lágyék, a köldök, az egyenes és oldalsó ferde hasizmok találkozásánál, de előfordulhat műtéti hegben és a rekeszizomban is. Gyermekkorban a veleszületett, fiatal és felnőtt korban a lágyék és köldöksérvek a gyakoriak, idős korban pedig műtétek után fordulhatnak elő.

A velünk született sérv esetében a hasfal és az izmok nem tapadnak megfelelően össze. Újszülötteknél köldöksérv mindjárt a köldökcsonk leválása után jelentkezik, ennek oka a köldökgyűrű elégtelen záródása a magzati életkorban. Mivel ez problémát gyakorlatilag nem okoz, nem is igényel sürgős beavatkozást. A legtöbb köldöksérv a gyermek felállása után magától bezáródik. Ha ez mégsem következik be, akkor 4-5 éves kor után szokás elvégezni a műtétet.

Hastáncosnő, Kép: pxhere
Kép: pxhere

A veleszületett sérv másik oka az lehet, hogy magzati életkorban a fejlődő herék nem sokkal a születés előtt levándorolnak, majd átbújnak a hasfalon és leereszkednek a herezacskóba. A vándorlás során maguk után húzzák az őket szolgáló ereket, az ondóvezetéket és – mint valami zsákot – a hashártyát. Ha ez a hashártyazsák nem záródik el, sérvtömlő lesz belőle, amelybe belek csúszhatnak.

Előfordulnak a rekeszizmon is sérvek, ennek két fő formáját különböztetjük meg, a bal rekeszen hátul előforduló rögtön a születés után jelentkezhetnek légzési problémák, aminek oka, hogy a rosszul fejlett rekeszizom nem mozog megfelelően. A másik fajtája a rekeszizom jobb oldalán elől helyezkedik el, a máj egy része kerül a mellkasba, ilyenkor a gyermek sokáig tünetmentes.

A később kialakult sérv oka legtöbb esetben egy nagyobb sérülés vagy terhelés, ilyenkor az izomzat reped meg, ennek jele pedig egy kitüremkedés.  Férfiaknál a lágyéksérv gyakoribb, mely részben a nagyobb terhelés és a medence alakja miatt alakul ki. A nőknél gyakrabban fordul elő combsérv. Jó hír, hogy kezdődő, kis sérv még megfelelő gyakorlatokkal, az izmok megerősítésével karbantartható, ezzel pedig a műtét is elkerülhető. Ilyen esetekben is nagyon fontos, hogy elmenjünk egy orvosi vizsgálatra, hiszen a szakember nem csak a sérv súlyosságát állapítja meg, hanem azt is, hogy nincs-e más vele együtt fennálló vagy erre hajlamosító betegségünk.

Ha műtétre kerül a sor, akkor sem kell megijednünk, hiszen egy laporoscopos beavatkozás során csak pár centis heg marad és a speciális behelyezett kamerával a sebész háromszorosára nagyítva látja a problémás területet, így a nehezebben elérhető részeket is pontosabban, célzottabban tudja kezelni. Amikor a saját szövetek nem elég erősek, speciális hálok segítségével támaszt, erősítést kapnak a műtétkor,  amelyek szintetikus vagy biológiai anyagból készülnek. Ma már a hálókat célzottan az izom, a hasfal vagy a hashártya alá teszik, ezek a saját, gyenge szöveteket erősítik meg. Megfelelő technikával és korszerű hálók alkalmazásával nagyon kevés az esélye, hogy a sérv kiújul.

Kockahas várandósan?

Terhes kismama sportol, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Mindig nagy kérdése a kismamáknak, hogy terhesség alatt lehet-e sportolni? Mert ha igen, akkor kinek lehet? És ha ez is megvan, akkor mit? És hol vannak a határok? És ha sportol a kismama, akkor nem is fog nagyon meghízni a terhesség alatt? Egyáltalán normális a kockahas a várandósság végéig? Ratkó Tünde szülésznő segít megválaszolni a kérdéseket.

Természetesen az sem mindegy, hogy milyen hálót használnak a műtétek során, ha a sérvnyílás túl nagy, akkor ezt például biológiai, szövetbarát hálóval kell pótolni. Előfordulhat az is, hogy a háló a belekkel érintkezik, ilyenkor speciális bevonatú hálókat alkalmaznak a szakemberek, amely megakadályozza a belekkel való összenövéseket. Léteznek olyan hálók is, amelyek részlegesen vagy teljesen lebomlanak az operációt követően. Természetesen vannak esetek, amikor nincs szükség a műtétnél hálóra, például jó izomzattal rendelkező betegnél, vagy terhesség előtt. Utóbbi esetben annak érdekében, hogy a hasfal rugalmasságát megőrizzék, ha lehetséges, háló nélküli megoldást alkalmaznak.

Kisebb hálós, laporoscopos sérv műtétet követően a beteg a beavatkozás után 6 órával, kísérettel már haza is mehet, akár egy héttel később munkába és állhat. Fizikai munkát, teljes terhelést csak 3-4 héttel a műtétet követően javasolt végezni.  A sérvműtétet követően a legfontosabb fázis a háló teljes beépülése, ez körülbelül 4 hétig tart.

− A műtét után közvetlenül ágynyugalom javasolt a bevérzések elkerülései miatt, de a mozgást már másnap el lehet kezdeni. A második héttől vissza lehet állni a megszokott, hétköznapi életvitelre, a harmadik héttől kezdve már nem tilos a könnyed kocogás, kerékpározás. Teljes terhelés pedig a műtét utáni 4-6. héttől lehetséges − teszi hozzá Dr. Sipos Péter.

(Forrás: Duna Medical Center)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Pár év és életveszélyessé válhat a torokgyulladás

Novemberben tartotta a WHO a Nemzetközi Antibiotikum Hetet, melyben a rezisztencia veszélyére és a megoldás…

Mit tanulhatunk a hétnyelvű apácáktól?

Segíthet a demencia megelőzésében, ha valaki jó nyelvi képességekkel rendelkezik. A waterlooi egyetem egy frissen…
1 / 1 509

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!