Facebook hozzászólás

Dallamokkal az Alzheimer ellen

Már évek óta ismert tény, hogy a zene segíthet az Alzheimer-kór és a demencia tüneteinek enyhítésében. A BBC pedig most létrehozott egy olyan honlapot, ahol a demenciával élő betegek megtalálhatják az általuk szeretett dalokat. Hosszú távon a terv az, hogy egy olyan oldal jöjjön létre, ahol az emlékek előhívását segítő zenei adatbázist találhat a felhasználó.

 

– A zenének hatalmas ereje van – vélekedik Gary Lightbody tévés szereplő, akinek az édesapja demenciával él. – Sokkal gyorsabban tüzel tőle az agy sok területe, mint bármi másttól – legyen az a régi otthon képe, filmek vagy beszélgetés. A zene valahogy elrepít az ember fiatalságába, vagy az életünk egy olyan fontos időszakába, amit egyébként nem biztos, hogy vissza tudnánk idézni – teszi hozzá a sztár.

Idősek egy szobában, Kép: felejtek.hu
Kép: felejtek.hu

Mindezek mellett a zeneterápia kimutatható módon enyhíti a depressziót, szorongást, hallucinációt és a mobilitás problémáit az enyhe és közepesen súlyos Alzheimer-kóros betegeknél. A kutatások szerint a brit idősek otthonainak mindössze 5 százalékában nyújtanak magas színvonalú zenei programokat.
Az International Longevity Center felmérése szerint ez egy-egy demens betegre elosztva heti 30 másodpercnyi zenét jelent.

Ennek ellensúlyozására a Playlist for Life nevű nonprofit szervezet a BBC-vel összeállva megalkotta a Music Memories weboldalt (melyet ide kattintva érhet el). Az oldalon a látogatók az elmúlt száz év több, mint 1800 dalából, klasszikus műveiből és tévéműsor zenéiből válogathatnak. Így egy személyre szabott, személyes jelentőségű zenecsokrot állíthatnak össze. Az így létrehozott lejátszási listákat ezután másokkal is megoszthatják az adott felhasználó életkora, neme és születési helye megadása mellett – ezzel pedig más ápolóknak és hozzátartozóknak segíthetnek a hasonló hátterű betegek zeneválogatásában.

Sarah Metcalfe, a Playlist for Life nonfprofit szervezet munkatársa elmondta, hogy az egyik gyakran felhozott példa az Ally Bally Bee című skót altatódal. A legtöbb glasgowi felhasználónak ez rajta van a lejátszási listáján, mivel a dal visszarepíti őket abba az időszakba, amikor az anyukájuk gondoskodott róluk, biztonságban és szeretve érezték magukat.

A feledékenység hűlt helye: 5 tény a ginkgo bilobáról
A ginkgo biloba az egyik legrégebbi időkből fennmaradt gyógynövényünk, mégis kevesen ismerik a jótékony hatásait. Pedig érdemes lenne tisztában lenni ezekkel, mert ma hazánkban vészesen növekszik azoknak a száma, akik mentális kimerültségre, ingerlékenységre, gyengülő memóriára panaszkodnak. Ennek ellenére a lakosság mindössze 5%-a használ valamilyen agyi vérkeringést karban tartó készítményt, például ginkgo bilobát ezen tünetek enyhítésére, pedig a páfrányfenyő levelének kivonata remek ellenszere a fenti panaszoknak, emellett oldja a szorongást is.

Ha viszont ha valaki skót, ám egy dél-angliai ápolási otthonba kerül, ott senki nem hallott az altatóról. Így azonban összeköthetjük azt, hogy az ország egyes részeiben mit szeretnek az emberek és valóban segíthetünk elérni őket. Egy emlékezeti kiemelkedésnek nevezett pszichológiai jelenség miatt a 10 és 30 éves korunk között, azaz az önállósodásunk időszakában hallott zene minden másnál nagyobb érzelmi jelentőséggel bír.

–  Ha valakinek demenciával él a szerette, még ha már nem is tudnak egymással kommunikálni, akkor is érdemes visszagondolni arra, amikor az illető 10 és 30 éves kora között volt. Ez lehet a kulcs az olyan zenéhez, amit hozzátartozónk élvezni fog, ami pedig nagyon sok haszonnal jár majd a számára – magyarázza Sally Bowell, a Nemzetközi Hosszú Élet Központ szakértője.

A Glasgow melletti Lillyburn idősek otthonában a Playlist for Life által tervezett zenei program alkalmazása mellett az otthonban élők antipszichotikum-fogyasztása 60 százalékkal csökkent, ami óriási eredmény! Az tehát már látszik, hogy a zeneterápia nagyon jó mód arra, hogy elérjék a beteget, mielőtt még erős gyógyszerekre lenne szüksége.

(Forrás: felejtek.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

CSALÁD

Pénz van? Nyugi van? Hol írjam alá?…

Továbbra is a tisztességes fizetés a legfontosabb egy mai magyar munkavállalónak. Egy friss kutatásból azonban az is kiderült, hogy nőttek az igények. A tudatos munkavállalók…
1 / 138

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 143

HÍREK

1 / 1 140

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!