>
Facebook hozzászólás

Gyógyteák a légúti fertőzésekre- a gyógyszer mellé!

A gyógynövényekből otthon is elkészíthető különféle izzasztó teák segítségünkre lehetnek a légúti fertőzésekkel együtt járó lázas állapot leküzdésében.

Kifekélyesedő torokgyulladás

A Vincent-féle fusospirochéták okozta lepedékes-fekélyes torokgyulladás egy Fusiformis és egy Spirochéta baktérium együttes fertőzésének eredménye. A tünetek közé tartozik a nyirokcsomók tartós gyulladása, a nyelési zavar és a szájnyálkahártya gyulladás.

Az angina Ludovici garatgyulladás, ami a nyak kötőszövetére terjed át.

Kezelés

A megfelelő antibiotikus kezelés – ami a vírusok ellen hatástalan – lehetővé teszi a kórokozó baktériumok elleni küzdelmet és a bakteriális felülfertőződés elkerülését. A bakteriológiai tenyészetből nyert antibiogramm alapján az orvos izomba vagy szájon át adható penicillint, tetracyclint stb. ír fel.

A fájdalom ellen aszpirin vagy paracetamol adható, ha a nyelés nehézkes, kúp formájában. A helyi kezelés toroköblögetést vagy fertőtlenítő szer orron át történő bejuttatását jelenti. Ágynyugalom szükséges. Könnyű ételeket és megfelelő mennyiségű folyadékot kell fogyasztani. Súlyos esetekben a mandula eltávolítása is szóba jöhet.

Az alsó légutak gyulladása

A heveny hörghurut főleg a nagy és közepes hörgőket érinti, gyakori a légcső étintettsége is. Általában meghűlés következménye és száraz köhögéssel, emelkedő lázzal, rossz közérzettel, a szegycsont mögötti fájdalmas, égető érzéssel kezdődik. Néhány nap múlva a köhögés hurutos lesz és változó mennyiségű gennyes váladék jelenik meg. A beteg egy hét alatt fokozatosan meggyógyul. A váladékképződés fokozására köptetők és széles spektrumú antibiotikumok használatosak.

A krónikus hörghurut hosszú ideig észrevétlen marad, a betegség évek alatt fejlődik ki, mialatt a beteg telenként hevennyé váló hörghurutra panaszkodik. Elsősorban az erősen dohányzó férfiak betegsége. Az esetek harmadában asztma is társul hozzá (az ún. szövődményes asztma). A köhögés és a köpetürítés minden hörgőgyulladás állandó tünete, amihez később nehézlégzés is társul. A krónikus hörghurut lefolyása legtöbbször visszafordíthatatlan, légzési elégtelenséget, hörgő- és tüdőtágulatot, a hörgők nyálkahártyájának sorvadását eredményezi. Minden ismert baktériumfaj megbetegítheti az irritált hörgőnyálkahártyát. A megbetegedésben jelentős szerepet játszik a dohányzás, a virágpor-túlérzékenység, a levegőszennyezés, a hideg, a pára, a városi közlekedés kibocsátotta gázok és az egyéb allergének. Három egymás után megjelenő klinikai stádiumot különíthetünk el. Az első az egyszerű idült hörghurut, amikor a hörgőnyálkahártya váladékképzése fokozódik, és savós-nyákos váladék képződik. A nyákos-gennyes szakban a hörgőváladék gennyessé válik, az idült légúti szűkület szakában pedig már légzési nehezítettség jelenik meg. A kezelést a heveny szakaszban alkalmazott antibiotikumok és a hörgőváladék oldását segítő inhalációs terápia jelenti.

Kérdés-felelet

"Kislányomnak már harmadszor van ebben az évben gennyes mandulagyulladása, de az orvos azt mondja, várjunk még a műtéttel. Úgy emlékszem, az én mandulámat néhány megbetegedés után kivették. Nem túlzott felelőtlenség a várakozás?"

Korábban a gyerekek manduláit már néhány gyulladás után kivették, feleslegesnek tartották őket. Ma már immunrendszerbeli feladatuk ismeretében az orvosok nem hamarkodják el a műtétet, a gyermek manduláit általában csak akkor veszik ki, ha évente több mint öt gennyes mandulagyulladása van, melyeket antibiotikummal kell kezelni. Ha ennek ellenére nem bízik orvosa véleményében, keressen fel egy másik szakembert is.

Természetes gyógymód

A gyógynövényekből otthon is elkészíthető különféle izzasztó teák segítségünkre lehetnek a légúti fertőzésekkel együtt járó lázas állapot leküzdésében.

Hársfatea: Egy vagy két teáskanálnyi hársfavirágot középnagyságú csészébe téve forrásban lévő vízzel le kell önteni, majd öt percig hagyjuk oldódni. Ezután szűrjük le. Egy-két csésze frissen elkészített teát késő délután 15-18 óra között olyan forrón kell meginni, ahogy csak bírjuk, ezután melegen betakarózva maradjunk az ágyban.

Bodzavirágból ugyanígy lehet hasonló hatású izzasztó teát előállítani. A légúti fertőzések másik kellemetlen tünete az orrnyálkahártyák duzzanata, ami a kamillateás meleg inhalálástól jelentősen csökken, az akadályozott orrlégzés javul, a váladék könnyen kifújhatóvá válik.

A naponta 3-5 cseppnyi konyhasós csepegtetéssel (1 g konyhasó 1 dl vízben feloldva) is hasonló eredményt érhetünk el.

A nátha

A meghűlésnek is nevezett nátha mindenki számára jól ismert tünet-együttest eredményez. Jellegzetesen a torok gyulladásával kezdődik, a torokban "kaparó" fájdalom jelentkezik. Egy-két nap múlva jelentős orrváladékozás, könnyezés, tüsszögés kezdődik, az orrjáratok eldugulnak. Az ízlés, a szaglás és néha a hallás is gyengül, ehhez enyhe fejfájás, hőemelkedés, rossz közérzet, általános fáradtság társul. A fertőzés e területen maradhat, vagy továbbterjedve gégegyulladás (laringitisz), arcüreggyulladás, légcsőgyulladás, mandulagyulladás, hörghurut kialakulásához vezet. A meghűlésnek nem csak a hideg, a lehűlés lehet az oka, hanem különböző vírusok is okozzák, amelyek nagyon könnyen terjednek egyik emberről a másikra, ezért betegszik meg egymás után olyan sok ember. A gyerekek gyakrabban betegszenek meg, mert szervezetük még nem találkozhatott a kórokozóval, ezért védtelenebb a fertőzésekkel szemben. A nátha általában magától is könnyen gyógyul, az esetleges tüdőszövődmények azonban kezelést igényelnek. E fertőzéseknek nincs specifikus gyógymódja, de a pihenés, a meleg italok, a torkot nyugtató szerek és az orrcseppek könnyítenek a beteg állapotán. Kisgyermekeknél az eldugult orr könnyen középfülgyulladást eredményezhet, ezért alkalmazzunk konyhasós csepegetést vagy orrcseppeket.

előzmény: https://www.eletforma.hu/orvosi_rendelo/mi_bajod_faj_a_torkod.html

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Sorra jönnek a frontok – megterhelő időszak!

Jelenleg hidegfront alakítja időjárásunkat, szerdán szünet, majd csütörtökön újabb front érkezik. Az ilyen mértékű…

Leküzdhető a félelem a fogorvostól

Szorongást válthat ki bennünk a fogorvosi fúró hangja, és egyes kutatások szerint a kezelés közben az ősi túlélési…
1 / 1 508

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

HÍREK

1 / 1 163

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!