Facebook hozzászólás

ORVOSI KÖZLEMÉNY

Hamis a csodagyógyszer!

A Semmelweis Egyetem nevével visszaélve reklámoznak egy olyan szert, mely garantálja a szív- érrendszeri betegségek „teljes mértékű gyógyulását”. Senki ne dőljön be az ilyen hirdetésnek, és csak az orvos felírta szereket szedje, amiket biztos helyről vásárol!

Az online felületen elérhető cikk hamisan azt állítja, hogy a készítményt az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján fejlesztették ki, és azt sugallja, mintha a klinika Professor emeritusa megvásárlásra ajánlaná a terméket, ezért a Semmelweis Egyetem megteszi a szükséges jogi lépéseket, de addig kéri a Semmelweis Egyetem, hogy gyógyhatású készítményeket kizárólag Magyarországon engedélyezett helyről, legális forrásból, orvosukkal való konzultáció után szerezzenek be a fogyasztók.

Pirulák, semleges, Kép: pixabay
Illusztráció, Kép: pixabay

Honnan tudjuk, hogy megbízható, valódi gyógyszert vásároltunk?

Javasoljuk a lakosságnak, olvasható az OGYÉI honlapján, hogy gyógyszereit Magyarországon engedélyezett helyről szerezze be, és ha szükségessé válik, más EU-tagállamban is kizárólag ilyen helyen vásároljon, hiszen a legális források 2019. február 9-től a korábbinál is biztonságosabbak, ugyanis a legtöbb vényköteles gyógyszer dobozára egyedi azonosító kerül. Az ilyen egyedi azonosítóval ellátott gyógyszereket módszeres eredetvizsgálatnak kell alávetni mielőtt a betegekhez kerülnének, amivel nemcsak a hamisított gyógyszerek kiadása előzhető meg, de például a lejárt vagy visszahívott gyógyszerek kiadása is elkerülhető. Ezt a védelmet azonban csak a legális források biztosítják.

Minden esetben figyeljünk arra, hogy a gyógyszerrel kapcsolatos információ hiteles forrásból, például egészségügyi szakembertől, a gyógyszerhatóság vagy a gyártó honlapjáról származzon.

Soha ne vásároljon gyógyszert engedély nélküli gyógyszer-kereskedelmi csatornákon keresztül, például utcai árusoktól, piacokon, nem engedélyezett internetes forrásból, csomagküldő szolgálatoktól!

A biztonságos gyógyszervásárláshoz segítséget nyújt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján olvasható összefoglaló!

Étrend-kiegészítők: nem is tudjuk, mit veszünk be!

Színes kapszulák, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Már a szabadidő-sportolók is rendszeresen szedik az étrend-kiegészítőket, amelyek 61 százaléka nem felelt meg az előírásoknak – derült ki a NÉBIH kutatásaiból. Mire kell figyelni a szerek szedésekor, ki felelős a doppingolásért, és mi a helyzet étrend-kiegészítők idős korban történő szedésekor? A Laboratorium.hu összeállításából ez is kiderül…

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Szívfájdalom

Szúr, szorít, nyom – a mellkasi fájdalom szinte mindig egészségügyi veszélyhelyzetnek tekinthető, még ha nem is…

Hamarosan feladják a leckét a frontok

Kedden még frontmentes napban lehet részünk, de szerdán újabb kettős front érkezik, és ez még csütörtökön is…
1 / 1 505

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!