Facebook hozzászólás

Így kerüld el, hogy az első edzésed legyen az utolsó!

Állapotfelmérés, elérhető, de kihívást jelentő célok, és talán a legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat. Szakértői tanácsok, hogy ne olyan legyen az edzés, mintha gördeszkával próbálnánk bevenni a Műjégpályát. 

Az újévben megnő az edzőtermekbe járók száma, de a lendület heteken belül sokaknál kifullad – derül ki a Life1 Fitness adataiból. Az egészségesebb életmód után vágyódók lemorozsolódása jól meghatározható okokra vezethetők vissza, melyek tudatossággal és munkával kivédhetők. Nem véletlen az sem, hogy a személyi edzést választók száma nem inog meg ennyire, hanem a nyár elejéig folyamatosan nő.

Popovics Tamás edzést tart, Kép: Life1 Fitness
Popovics Tamás edzést tart, Kép: Life1 Fitness

Gördeszkával a jégre

− Képzeld el, hogy elmész a Városligeti Műjégpályára, de korcsolya helyett gördeszkával szállsz jégre. Valószínűleg nem lenne kellemes a délutánod, hiszen hamar feladnád, és jó eséllyel meg is sérülnél. Pedig a korcsolyázás és a gördeszkázás is kiváló kikapcsolódásra – vázolja a problémát Popovics Tamás.

8 tipp a szépséges egészségért
Új célok kitűzésével indítjuk az új évet minden alkalommal. Hogy a fogadalmakat be is tudjuk tartani, válasszunk olyanokat, amilyeneket apróbb lépésekkel sikereket érhetünk el. Ilyen újévi célkitűzésünk lehet az, hogy jobban odafigyelünk az egészségünkre, mert azt tudjuk, hogy az igazi szépség az egészségnél kezdődik!

Az egyik legnagyobb hazai fitneszlánc vezetőedzője kiemeli, hogy a teljesen kezdők szakértők segítségével tudják a leggyorsabban és legbiztonságosabban „kiválasztani a megfelelő sportszert”.

Nemcsak a tanuló fizikai képességeit és sérüléseit kell számításba venni, hanem életmódját, céljait és motivációit is. Ezek nélkül ugyanis nem lehet megfelelő és hatékony edzésprogramot összeállítani. − Ha kezdőként egy hasonló folyamaton megyünk keresztül, akkor nagy valószínűség szerint jó kezekben vagyunk – emeli ki Popovics Tamás.

Eredménytelenség és sérülés

− A legjellemzőbb hiba a fenti lépés kihagyása, mikor a kezdők a kiindulási szint meghatározása nélkül vágnak bele egy nem egyénre szabott edzésprogramba – fejtette ki a szakértő. Hiszen a nem megfelelően kiválasztott terhelés és gyakorlat nemcsak hogy nem eredményez fejlődést, hanem még roppant sérülésveszélyes is. Ezekre a negatív folyamatokra pedig katalizátorként hat, ha nem határozzuk meg megfelelően a céljainkat.

Fontos a személyre szabott edzésterv, Kép: Life1 Fitness
Fontos a személyre szabott edzésterv, Kép: Life1 Fitness

Nők és férfiak

− A nőknél tapasztalataim szerint a legjellemzőbb probléma, hogy alakformálás gyanánt túlzásba viszik a kardióedzéseket, pedig a súlyzós edzésnél kevés alkalmasabb van ennél.

Hogy lesz a babahájból fölös kiló?
Magyarországon minden ötödik gyerek elhízott, különösen a 6-8 éves korosztályt érinti a probléma. Az viszont kérdéses, hogy milyen korban kell vagy lehet fogyókúrára fogni a túlsúlyos, esetleg elhízott kicsiket? Somogyi Krisztina, a Duna Medical Center dietetikusa elmondja, milyen jelekre figyeljünk, és mikor kérjük ki szakember véleményét.

A férfiak pedig a súlyzók kiválasztásával esnek túlzásba, olyat választanak, mit már nem tudnak megfelelő formával mozgatni – hívta fel a figyelmet Popovics Tamás.

Siker miden edzésen

Sajnálatos módon le kell szögezni, hogy nem lehet azonnal irreális eredményt elérni. Mindez nem azt jelenti, hogy nem lehet olyan (rész)célokat kitűzni, amik belátható idő belül teljesíthetők. Az edzések kihívásszintjének meghatározása azért is nagyon fontos, mert ezek segítségével lehet – és kell is – már egy edzéssel is sikert elkönyvelni.

Az edzőnek és esetleges edzőtársaknak is nagy szerepe lehet abban, hogy sikeres legyen az életmódváltásunk, hiszen az emberek többsége szeret közösséghez tartozni. − De talán a legfontosabb, hogy az edzés szórakozás legyen és jelentsen örömet! – húzta alá a Life1 Fitness szakértője.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Megint kitikkadunk!

Frissítő hidegfront szakította meg a kánikulai napokat a hétvégén, ami igazán üdítőleg hatott a tartós 35 fokos…

Fullasztó idő, ráadás hidegfronttal – rendkívüli lesz!

Zivatarokról szólt ez a hét, és ez a hétvégén sem lesz másként, ráadásul vasárnap még egy hidegfront is érkezik!
1 / 1 486

CSALÁD

Esküvői etikett: mit illik és mit nem vendégként?

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod, hogyan készülj fel a nagy eseményre? Már attól álmatlanul forgolódsz, ha eszedbe jut a nyári esküvőszezon, hogy mit is adj nászajándékba az…
1 / 138

HÍREK

1 / 1 136

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!