Facebook hozzászólás

GONDOSKODÁS

Levél Édesapámnak

Anonim nyílt levelet közölt a The Guardian egy, az édesapját az idősek otthonába kísérő lány tollából. “Múlt pénteken volt életem egyik legnehezebb napja. Emlékeztél rá, hogy egy új élethelyzetet fogsz kipróbálni, ezért összepakoltál pár táskát, hogy hasznosnak érezhesd magad. DVD-k keveredtek ételmaradékokkal és ruhákkal, de végül mindent szétválogattunk. Aggódtam, milyennek fogod találni az otthont, ahova ebédidőben érkezünk – ahol mindenki épp eszik vagy etetik, és mindenki idegen. Ám te bátran odaültél az asztalhoz, és beszélgetést kezdeményeztél Elvisről…”

Majd’ megszakadt a szívem, hogy senki nem válaszolt, ám hozzád hasonlóan mindenki nagyot hallott. Mégis sokat ettél, és később azt mondtad, tetszik ez a “kórház-hotel”. Aznap és másnap is, míg segítettem neked beilleszkedni, megtapasztaltam, milyen is a “családtagok” (a dolgozók) szeretete. Elmagyarázták nekem, hogy inkább “érző ember”, mintsem “gondolkodó ember” vagy ma már, és hogy leginkább szeretetre van szükséged.

Mindig is úgy éreztem, az univerzum vigyáz rád. Sok-sok évvel ezelőtt nagyot változtattál az életeden. Az alkoholizmus mélyre vitt, hajléktalanná tett, és az utcán ittál. Ám aztán megtaláltad az Anonim Alkoholistákat (AA), ahol több barátra is szert tettél, és újra felvetted a kapcsolatot három lányoddal. Évtizedeken keresztül, ha felhívtalak, és megkérdeztem hogy vagy, azt válaszoltad: “Soha jobban” – és komolyan így is gondoltad.

Apa tolókocsiban lánya tolja a kertben, Kép: felejtek.hu
Kép: felejtek.hu

Három évvel ezelőtt nem tudtál eljönni az unokahúgod esküvőjére. A családi esemény pletykáit meséltem épp, amikor összezavarodtál, hogy ki kicsoda. Hideg szorítást éreztem a szívemben, tudtam, hogy elkezdődött a szellemi hanyatlásod. 2017-ben diagnosztizáltak vaszkuláris demenciával. Milyen hatalmas erőfeszítést kívánhatott tőled Apa, hogy még két évig egyedül éltél, megpróbálva mindent megoldani.

A leginkább az foglalkoztatott, nehogy aggódjunk miattad – azonban nem tudtad örökké fenntartani a látszatot. Amikor bevallottad, hogy éjszaka elbarikádoztad az ágyadat, mert annyira féltél, tudtam, hogy nem élhetsz tovább egyedül.

Öt napja költöztél be az otthonba, és azóta folyamatosan rád gondolok. Remélem, megtalálod a helyedet. Az AA-s barátaid beosztották egymás között, hogy ki melyik nap látogat meg, már amikor kedved van hozzá.

Azt mondtad valakinek, nem tetszik az új ágyad, ezért ma elvisznek a régi lakásodba a sajátodért. Meghallgatnak és figyelnek rád. Az univerzum még mindig melletted áll. Alig várom, hogy hétvégén lássalak.”

(Forrás: The Guardian, felejtek.hu)

Demenciával él a barátom

Demencia, lábnyomok a vízbe, Kép: felejtek.hu
Kép: felejtek.hu

Nagy kihívás lehet egy barátság fenntartása a demenciával élőknek. Mégis, egy olyan érzelmileg felkavaró időszakban, mint amikor valaki megtudja magáról, hogy Alzheimer-kórral vagy más demencia típussal kell megtanulnia együtt élni, egy barát támogatása, és a hétköznapok normalitásának érzése mindennél többet jelenthet. Sajnos azonban a valóság az, hogy a demencia diagnózisát követően sok barátság megszakad.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 159

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!