Facebook hozzászólás

TE IS TEHETSZ RÓLA!

Mitől lesz magas a vérnyomásom?

Rendszerint nem lehet kimutatni a magas vérnyomás kialakulásáért felelős fő okot, több tényező együttes hatása eredményezi a hypertonia létrejöttét. Ilyenkor eszenciális hipertóniáról beszélünk. A hypertoniások 10 %-ában azonban meghatározható az a tényező, amely felelős a tartósan magas vérnyomásért. Ezek a betegek úgynevezett szekunder vagy másodlagos hypertoniában szenvednek.

A magasvérnyomás-betegség kialakulására hajlamosító tényezők:

 • Örökletes hajlam (egyes családokban halmozottan fordul elő kórosan emelkedett vérnyomás)
 • Helytelen táplálkozás
 • Túlzott sóbevitel (erősen sózott ételek): A sóbevitel érszűkítő anyagok felszabadulását okozza szervezetünkben, emellett víz-visszatartással fokozza a keringő vérmennyiséget.
 • Túlzott koleszterin– és zsírfogyasztás: Elősegíti az érelmeszesedés kialakulását, az erek fala merevebbé válik, elmeszesedik, a keringési ellenállás fokozódik.
 • Kalciumban gazdag, magnéziumban szegény táplálkozás: Pontos okát nem ismerjük, de kimutatták, hogy a kalciumban gazdag, magnéziumban szegény táplálkozású emberek körében gyakoribb a magas vérnyomás.

Gazdagon terített asztal, Kép: pxhere
Kép: pxhere

A pihenés hiánya az ún. szimpatikus idegrendszer fokozott működését váltja ki. Az idegfeszültség hatására emelkedő vérnyomás normális jelenség, de ha ez tartóssá válik, a vérnyomás magasabb értékre “áll be”.

 • Alkohol

Az alkohol kis mennyiségben fogyasztva (napi 1-2 dl bor) nem emeli a vérnyomást. A vörösbor ilyen mennyiségben még kedvező is lehet a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulására. De igen veszélyes már a napi 2 üveg sör, 1/2 liter bor, 1 dl tömény ital rendszeres fogyasztása.

 • Dohányzás

A füstben lévő nikotin emeli a vérnyomást és ne feledkezzünk meg a dohányzás rákkeltő hatásáról sem. Ma már tudjuk, hogy a dohányzás legalább olyan veszélyeket rejt magában, ha nem többet a passzív dohányosokra (akik egy légtérben kénytelenek elviselni mások egészségtelen szokását), mint akik művelik.

 • Túlzott kávéfogyasztás

A kávé kis mennyiségben (napi 1-2 kávé) csak az arra érzékenyekben vált ki vérnyomás-emelkedést. A nagyobb mennyiség (napi 4-5 kávé) egészségtelen, nem csak a hypertonia kialakulása miatt, de más betegség előidézője is lehet.

 • Életkor
 • Idősebbekben (65 év felett) gyakoribb a tartósan magasabb vérnyomás.

Zöldségek, gyümölcsök, Kép: pxhere
Kép: pxhere

Melyek lehetnek a magas vérnyomás szövődményei?

A vérnyomás emelkedése károsítja az érrendszert, megváltozik az ér felépítése és így az életfontosságú szervek vérellátása csökkenhet. A szívizom vérellátási zavarai miatt ritmuszavarok, szívizomelhalás (miokardiális infarktus), a csökkent szívpumpa miatt szívelégtelenség alakul ki. Az agyi erek megrepedhetnek (agyvérzés), az érelmeszesedés területén vérrög képződhet (thrombosis), az agyszövet elhalhat (agylágyulás). Tönkremehet a vese állománya is. A szervezetben képződő salakanyagok felhalmozódása veseelégtelenséghez vezet. A szemfenéki érelváltozások olyan mértékűek lehetnek, hogy akár vakság is keletkezhet.

Javasolt edzésformák magas vérnyomás esetén

Séta, nordic walking, Kép: PP-archív
Kép: PP-archív

A hipertonia megelőzésének és rehabilitációjának egyik kulcsa a testmozgás. De aki ilyen betegségben szenved, milyen mozgásformákat válasszon és mire érdemes fokozottan odafigyelnie sportolás közben? Szakember válaszol.

Hogyan előzhetjük meg a hypertonia kialakulását?

 • Testsúlycsökkentéssel, az ideális testsúly elérésével
 • A helyes táplálkozási szokások kialakításával
 • A dohányzás abbahagyásával
 • A rendszeres alkoholfogyasztás csökkentésével
 • Rendszeres testmozgással, napi 15-20 perces könnyű tornával, napi 1 óra sétával, vagy hetente háromszor végzett 40 perces testmozgással
 • Rendszeres időközönként vérnyomásméréssel. Számtalanszor hangsúlyoztuk már a szűrőprogramok jelentőségét, hiszen a vérnyomás-emelkedésnek gyakran nincs tünete, vagy csak múló fejfájásként, szédülésként észlelünk egy-egy kiugró értéket.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Ez nem lehet válóok

Mielőtt külön szobába költöznénk párunkkal a hangos horkolás miatt, érdemes utána járnunk, hogyan kezelhető a…

Megszenvedjük a reggeli ködöket!

Egész héten frontmentes marad az idő, azonban ilyenkor ősszel már egyre gyakoribbak, és egyre makacsabbak is a…
1 / 1 500

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!