Facebook hozzászólás
312

Tavaszi vitamingondok

Az ősembernek a tél után természetes tápláléka volt a sokféle friss hajtás, rügy, fű és virág, melyekben az új élet megindulásához szükséges számos, biológiailag aktív anyag, valamint vitaminok, makro- és mikroelemek, enzimek, fehérjék vannak jelen nagy mennyiségben.

Vidéken ma is fogyasztják a csalán, a tyúkhúr, a pitypang fiatal hajtásait, leveleit. A városi ember azt gondolja, hogy tavasszal a „primőr” zöldség az első és a legegészségesebb vitaminforrás. A melegházban, a fólia alatt nevelt zöldség valóban gyönyörű, mert műfény, műtrágya és növényvédő szerek formájában mindent megkap, ami a fejlődéséhez szükséges. Ezért töményen tartalmazza azon nitrát vegyületeket, melyek a szervezetben rákkeltő nitritekké alakulhatnak vagy a vér hemoglobinjához kötődve, abból kiszorítják az oxigént, így életveszélyes állapotot okoz. Ez annál veszélyesebb, minél fiatalabb (éretlenebb) és minél legyengültebb a szervezet. Csecsemőnek soha, de még kisgyereknek se szaladjunk venni az első méregdrága, primőr árut! Március közepére, végére már van szabadföldben termett újhagyma, snidling, petrezselyemzöld, saláta, sóska, spenót, hónaposretek. Egész télen rendelkezésünkre áll a mélyhűtött zöldségek és gyümölcsök széles választéka (ideális esetben a vitamintartalom 80 százalékban megmarad). Egész télen van káposzta, kelbimbó, répa, zeller, burgonya, hagyma, sütőtök, banán, alma, citrusféle és a különféle olajos magvak. (Magas zsírtartalmuk miatt gyorsan avasodnak, ezért vagy frissen feltörve fogyasszuk, vagy tároljuk a hűtőben, hoszszabb időre a mélyhűtőben.) Csecsemőknek tavasszal bébiételt, bébi gyümölcsitalt adhatunk. Készíthetünk főzeléket a tavalyi csírátlanított burgonyából, céklából és mélyhűtött zöldségből. Vitamintartalmát friss petrezselyemzölddel, snidlinggel dúsítva, citromlével, káposztalével savanyítva emelhetjük.

Vitaminsaláta kisbabáknak:
Összekeverünk 1 lereszelt répát 1 reszelt almával. Ízesíthetjük mézzel és citrom- vagy narancslével. Tömíthetjük keksszel és piskótával, tehéntúróval.

A gyerekek többsége kedveli a krumpliból készült ételeket. A krumpli héjában főzve, sütve őrzi meg legjobban értékeit.

Vitamindús burgonyaétel:
Fél kiló krumplit sós vízben héjában megfőzünk. Keményre főzünk két tojást is. Két nyers tojássárgáját elkeverünk 2 deci tejföllel, az áttört kemény tojás sárgáival és apróra vagdalt fehérjével, két savanykás reszelt almával és 1 ek. olajjal. Sóval, borssal, apróra vágott snidlinggel, petrezselyemzölddel ízesíthetjük. A meghámozott krumplit kockára vágjuk, leöntjük a salátakeverékkel, jól átforgatjuk, és 1-2 órát a hűtőben érleljük. Különösen ízletes, ha salátaecettel (kapros, tárkonyos) savanyítjuk és piros arannyal díszítjük.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!