Facebook hozzászólás

Tudod Te, mit iszol?

Mostanában egyre nagyobb visszhangot kap az a tény, hogy a férfiak körében a meddőség legalább annyira elterjedt, mint a hölgyek esetében. Számos elmélet létezik arra vonatkozóan, hogy mi lehet a kiváltó ok, de most már az is biztos, hogy az ivóvíz is beleszól a folyamatba. Kutatások bizonyították, hogy egyes anyagok a vízben képesek megzavarni az endokrin-rendszert, így befolyásolva a termékenységet. A felmerülő kérdésekben Ratkó Tünde szülésznő segít eligazodni. 

Reprodukciós képesség

A férfiak és a nők esetében is a reprodukció egy hormonvezérelt folyamat. A megfelelő arányú, és a megfelelő időben termelődő anyagok teszik lehetővé, hogy a spermatermelés, annak minősége és mennyisége megfelelő lehessen a normál termékenység fenntartásához.

Pohár víz, Kép: pixabay
Pohár víz, Kép: pixabay

Az endokrin-rendszer működésének alapkellékei a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok, illetve ezek megfelelő mennyiségű részei. A tápanyagellátottság kulcskérdés a test megfelelő működésének szempontjából. Ugyanakkor sajnos szembe kell néznünk olyan részletekkel is, melyek olyan módon befolyásolják testünket, ami ellen csak nagyon nehezen vagyunk képesek tenni.

Ilyen az ivóvizek PFC, vagyis perfluor-karbonát szennyezettsége, melyről egy friss kutatás újra bebizonyította, hogy erőteljes hatással van a férfiak reprodukciós képességeire.

PFC?

A karbonátok közt olyan anyagok is jelen vannak, mint a perfluoroktánsav, vagy a perfluoroktán-szulfonát. Ez a két anyag erősen hasonlít a tesztoszteron hormonhoz felépítésében, így képes könnyedén kapcsolódni a tesztoszteron receptorokhoz. Hatást azonban nem vált ki, így a hormon munkája elvégzetlen marad. Ratkó Tünde elmondta, hogy a receptorokhoz kapcsolódás miatt azonban a test úgy érzékeli, túl sok tesztoszteront termel, így csökkenti annak előállítását, amivel a termékenység is jelentősen csökkenhet.

A Padovai Egyetem friss kutatása rámutatott arra, hogy a meddőség csak egy azon hatások közül, mely a férfiak reprodukciós szerveit érinti. A PFC egy olyan anyag, mely az élelmiszerek csomagolóanyagaiban, és sajnos akár az ivóvízben is megtalálható, elterjedt vegyületek. A kutatás bizonyította, hogy a PFC nemcsak a férfiak terméketlenségének kialakulásában játszik szerepet, hanem csökkentheti a herék és a pénisz méretét is valamint lassítja a spermiumokat.

Itt kezdődik az atyai gondoskodás
Minden szülő, vagy leendő szülő egyik rémálma, hogy gyermekének genetikai rendellenessége lesz. Ennek megelőzésére az édesanya nagyon odafigyel a terhessége alatt önmagára, ez természetes. De mi a helyzet az apával?

Mit tehetünk?

Az ivóvíz tisztítása mindenképpen szükségszerű lehet, illetve az élelmiszerek esetében is érdemesebb a friss, csomagolásmentes termékeket előtérbe helyezni. A környezeti hatásokat azonban még így is nehéz kivédeni, vagyis a szervezet támogatása nagyon fontos.

Ratkó Tünde elmondta, hogy mivel a test, így a reprodukciós rendszer működéséhez is kulcskérdés a tápanyagellátottság, a férfiak esetében is egyre több szakember javasol vitaminkészítményt. Persze nem mindegy, melyiket. A jó termék ugyanis attól jó, hogy felszívódása, hasznosulása magas arányú. A termékek előállításakor azonban a legtöbb esetben karbonátokat (réz – karbonát) használnak, mivel ezek az anyagok olcsóbbak. Sajnos azonban hasznosulásuk kifejezetten alacsony, így a karbonátok szedése sokszor mérhetetlen eredményt ad. A szervezet számára ideális formája a vitaminoknak, nyomelemeknek és ásványi anyagoknak az, ha biológiailag aktív, szerves formában vannak jelen (pl.: réz- glükonát, cink-citrát). Így ugyanis felszívódásuk akár 80%-kal is jobb lehet. A termékek között tehát ezeket az anyagokat tartalmazó készítményeket keressük, melyeknél fontos, hogy komplexek is legyenek, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását, így a hasznosulás még tökéletesebb.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 145

HÍREK

1 / 1 146

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!