Facebook hozzászólás

Túlsúlyos, magas a vérnyomása a vérzsír és cukorszintje is?

Ha a válasza igen akkor metabolikus szindrómával küzd, amely számtalan súlyos betegség előszobája. A lehetséges következményekről és a megoldásról beszélt dr. Szentpály Emőke, az Oxygen Medical kardiológusa.

Az ördögi kör
Az elhízás, magas vérnyomás, emelkedett vérzsír és vércukorszint tünetegyüttesét már jó ideje metabolikus szindrómaként aposztrofálják a szakemberek. A jelenségre külső jegyek is felhívhatják a figyelmet, mint például az úgynevezett alma-típusú elhízás, amely leginkább a törzset, a hasat érinti. A túlsúly mértéke azonban nem mindig utal az anyagcsere-eltérések súlyosságára, sokszor egészen kismértékű túlsúly is járhat anyagcsere változással. A jellemzően hasi súlynövekedés és a vele együtt megjelenő magas vérnyomás, vérzsír eltérések, cukorbetegség – mint szív- és érrendszeri rizikófaktorok – legsúlyosabb szövődményei a szívinfarktus és a stroke. Ám az érszűkület vagy a korai potenciazavar háttereként is szóba jöhet a metabolikus szindróma.
A jelenség maga ördögi körként működik. Az alma típusú elhízottakban a hasban elhelyezkedő speciális zsírszövet megváltozott anyagcseréje miatt inzulinrezisztencia alakul ki, mely tovább növelve az éhségérzetet újabb testsúlynövekedéshez vezet. A testsúlyfelesleg tovább emeli a vérnyomást ill. a vérzsír-szintet is. Ráadásul a magas inzulinszint fokozza a vesékben a nátrium-visszatartást, ez megemeli a folyadék mennyiségét az érpályákban, mely tovább súlyosbítja a magas vérnyomást.

Az állapot felmérése az elsődleges
A metabolikus szindróma legfőbb kockázata abban áll, hogy az együttesen jelenlévő kardiális rizikófaktorok nem összeadódnak, hanem összeszorzódnak, így összességében 14-15-szörösére növelik a szív- és érrendszeri katasztrófák esélyét. Így akinél a tünetegyüttes fennáll, jó eséllyel számíthatnak az egyre súlyosabb szövődményekre.
Az elmúlt évtizedekben többek között Skandináviában sikerült tudatosítani a testmozgás, az egészséges táplálkozás és a rendszeres ellenőrzések fontosságát, így drasztikusan csökkent az infarktusok száma és jelentősen növekedett a születéskor várható átlagélettartam. Hazánkban
is optimális lenne, ha veszélyeztetett személyek, illetve 40 év felett mindenki átesne egy állapotfelmérésen, amely kiterjed a szív- és érrendszeri rizikófaktorok vizsgálatára is.

Személyre szabott programmal a szívünk egészségéért
Ma már létezik olyan komplex életmód program, amely kifejezetten a szív- és érrendszer védelmét célozza. A kardiológiai vizitre és életmód orvosi felmérésre alapozott programnak éppúgy része a mozgásterápia, mint a táplálkozási terv, a megfelelő étrend-kiegészítők megválasztása, a relaxációs- és wellness-kezelések.
– A metabolikus szindróma minden elemét befolyásolhatjuk táplálkozással, mozgással, vagy ha szükséges, átmeneti vagy tartós gyógyszeres kezeléssel. Már 3 leadott kilónként jelentős vérnyomáscsökkenést, cukor- és zsíranyagcsere javulást tapasztalhatunk, csakúgy, mint a minimum 3 hónapja tartó rendszeres testmozgás mellett. Komplex életmód terápia a gyógyszerszükségletet fokozatosan csökkentheti, sőt idejében elkezdve a beteg gyógyszermentessé is válhat mellette – mondja dr. Szentpály Emőke, az Oxygen Medical kardiológusa. – A testsúly-csökkentés és a rendszeres testmozgás így megszakítja a betegségek ördögi körét, és kellemes mellékhatásként javul a közérzetünk és a megjelenésünk is.

forrás: www.oxygenmedical.hu

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Döbbenet: vetélést okozhat a légszennyezettség!

Egy magzat elvesztése mindig borzalmas érzés, de talán a legrosszabb az úgynevezett csendes vetélés. Ilyenkor…

Mozgásra fel!

Kevesebb, mint napi 9000 lépés megtételével már sikerrel vesszük fel a harcot az Alzheimer-kór kialakulásával…
1 / 1 504

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 147

HÍREK

1 / 1 157

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!